Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ rtcg.me/Debka ]

28. 11. 2015. 14:10 >> 13:57
2

RUSI U SIRIJI

Bombardovali kontroverzne turske humanitarce?

Ruski vojni avioni su bombardovali vozila i prikolice kontroverzne turske humanitarne organizacije IHH, koja su se nalazila u Siriji, tvrdi američki portal Debka, pozivajući se na vojne izvore.

Navodno, avioni su nedavno gađali parking IHH-a u blizni graničnog prelaza Bab Al Hava.

Podsjetimo, iako se IHH bavi humanitarnim radom i skuplja novac za ugrožena područja širom svijeta, veže se i za brojne afere. Navodno, povezana je s terorističkom organizacijom Hamas, a francuske obavještajne službe su saopštile prije nekoliko godina da su ta grupa i Al Kaida imale kontatke u Milanu, kao i s alžirskim radikalnim islamistima u Evropi. IHH se veže i za finansiranje džihadističkih dobrovoljaca tokom ratova u Bosni, Čečeniji i Avganistanu.

Članovi IHH su 2010. pokušali silom da probiju morsku blokadu Gaze, a kada su se izraelski komandosi ukrcali na njihove brodove, napali su ih šipkama i noževima. U vatri koju su otvorili vojnici ubijeno je 12 pripadnika IHH, što je dovelo do zatezanja odnosa između Jerusalima i Ankare.

Prema pisanju "The Times"-a jedan brod koji je u septembru 2012. dopremio oružje pobunjenicima u Siriji je pripadao IHH-u. 

Turska policija je 2014. uhapsila nekoliko članova IHH-a zbog navodnih veza s Al Kaidom. 

Predsjedniku SAD Baraku Obami je 87 američkih senatora poslalo zajednčko pismo u kome su ga pozvali da ramotri stavljanje IHH na listu međunarodnih terorističkih organizacija.

Tada je Stejt Department odbio taj prijedlog, rekavši da Vlada SAD ne može da potvrdi veze IHH i Al Kaide.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније