Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

20. 08. 2017. 14:05 >> 13:40

PO POTJERNICI TURSKE

Španija: Pušten uhapšeni pisac

Njemački pisac turskog porijekla Dogan Akhanli koji je sinoć uhapšen u Španiji po potjernici Turske oslobođen je iz zatvora, prenosi agencija DPA.

Njegov advokat je rekao da je Ankaliju naloženo da ostane u Madridu dok vlasti se ne razmotre turski zahtjev za izručenje. Pisac je uhapšen u subotu na ljetovanju na jugu Španije, ali nije jasno za šta je optužen.

Njemački ministar vanjskih poslova Zigmar Gabrijel pozvao je vlasti u Madridu da ne izručuju Akhanlija Turskoj.

On je uhapšen po potjernici Interpola iz 2013.  koju je Turska podigla na crveni novo.

On je rođen i odrastao u Turskoj, ali je emigrirao u Njemačku 1991, nakon što je nekolio godina proveo u zatvoru tokom vojne vladavine u Turskoj.

Njemačka agencija DPA navodi da Akhalni trenutno ima samo njemačko državljanstvo.

Međunarodna organizacija pisaca PEN saopštila je da se optužnica protiv njemačkog pisca bazira na zločinima počinjenim dok on nije bio u Turskoj.

Kako se navodi, optužnica protiv Akhanlija je politički motivisana zbog njegovog pisanja o masovnom ubijanju Jermena u Turskoj 1915. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније