Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

04. 08. 2018. 14:33 >> 14:18

POMPEO UPOZORIO

Rusija i Kina da ne krše sankcije UN Pjongjangu

Državni sekretar SAD Majk Pompeo upozorio je Rusiju, Kinu i druge zemlje da ni na koji način ne krše sankcije Ujedinjenih nacija Pjongjangu. Nakon tog upozorenja sjevernokorejski ministar spoljnih poslova Ri Jong Ho izjavio da su potezi SAD "zabrinjavajući".

Na marginama godišnjeg foruma Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) u Singapuru, Pompeo je novinarima rekao da SAD imaju nove, vjerodostojne izvještaje da Rusija krši sankcije UN, dozvoljavanjem zajedničkih poslova sa sjevernokorejskim kompanijama i izdavanjem novih dozvola radnicima iz te zemlje, navodi Asošiejted pres.

"Ako se ti izvještaji pokažu kao tačni, a mi imamo dovoljno razloga da vjerujemo da je tako, to bi bilo kršenje sankcija", rekao je Pompeo i dodao da je Savjet bezbjednosti UN jednoglasno bio za uvođenje sankcija Pjongjangu.

Šef američke diplomatije je dodao da će Vašington "veoma ozbiljno" pristupiti bilo kakvom kršenju sankcija.

Pompeo je potom odletio za Indoneziju, a na njegovu izjavu reagovao je Ri Jong Ho, u obraćanju na konferenciji ASEAN-a.

Ri je kazao da su se SAD "vratile na staro, daleko od namjera njihovog lidera" Donalda Trampa, iako je Sjeverna Koreja "započela s mjerama dobre volje", uključujući "moratorijum na nuklearne i raketne probe i uništenje poligona za nuklearne probe".

"U krajnje neprikladne poteze spada i vršenje pritiska na druge zemlje da ne šalju visoke delegacije na obilježavanje 70. godišnjice osnivanja Demokratske Narodne Republike Koreje u septembru", naveo je Ri.

Šef sjevernokorejske diplomatije je dodao da SAD "sve više podižu glas u vezi s održavanjem sankcija" Pjongjangu.

U nedavnom izvještaju Ujedinjenih nacija navodi se da Pjongjang nije obustavio nuklearne i raketne programe i da krši sankcije UN, uključujući zabranjeno prebacivanje nafte sa broda na brod.

Pompeo i Ri Jong Ho danas su se rukovali prilikom zajedničkog fotografisanja učenika konferencije ASEAN-a, kratko razmijenivši osmjehe i par riječi.

Stejt department je u međuvremenu objavio da je Riju u Singapuru uručen Trampov odgovor na najnovije pismo sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una koje je šef Bijele kuće primio u četvrtak, ali sadržaj pisma nije saopšten.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније