Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

11. 11. 2018. 19:59 >> 22:47
1

U GRACU NEOBIČAN SUSRET

Rukovali se potomci Habsburga i Principa

I dok su se svjetski čelnici okupili u Parizu na obilježavanju stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, dvoje ljudi našlo se u Gracu kako bi obilježili atentat koji je bio povod za njegov početak.

Anita Hohenberg, prapraunuka austrijskog nadvojvode Franje Ferdinanda, i Branislav Princip, pranećak Gavrila Principa, pružili su jedno drugom ruku, u okviru događaja nazvanog "Rukovanje za mir".

"Bio je to njihov prvi susret. I bio je emotivan", rekao je organizator, austrijski umjetnik Igor Petković.

On je u Grazu organizirao niz kulturnih događanja povodom stote godišnjice završetka rata i pozvao najbliže rođake dvije porodice koje su bile lično upletene u njegov početak.

Za jedne južnoslavenski junak, za druge srpski nacionalist, Gavrilo Princip ubio je austrijskog prijestolonasljednika Franja Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. juna 1914. godine.

Mjesec dana poslije, Austro-Ugarska proglasila je rat Srbiji, čime je počeo Prvi svjetski rat, koji je na kraju završio raspadom Habsburškog carstva.

Sto godina poslije, Anita Hohenberg upravlja porodičnim dvorcem Arsteten, gdje su Franjo Ferdinand i Sofija pokopani, a Branislav Princip je filmski radnik u Srbiji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније