Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

19. 12. 2018. 09:54 >> 09:26

U EU POSTIGLI DOGOVOR

Zabranjena plastika za jednokratnu upotrebu

Evropska unija postigla je dogovor o zabrani korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu, poput plastičnih tanjira ili slamčica, objavilo je austrijsko predsjedništvo, a sve u cilju smanjenja plastičnog otpada koji najviše ugrožava mora.

Savezna austrijska ministarka za održivost i turizam Elisabet Kestinger u tvitu je napisala da je dogovor postignut opisujući to "prekretnicom u našim naporima da smanjimo plastični otpad".

Okvirni dogovor treba službeno da potvrde zemlje članice EU i parlament EU i očekuje se da će stupiti na snagu za dvije godine.

U maju je Evropska komisija predložila zabranu niza plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu za koje postoje alternative koje nijesu od plastike istovremeno smanjujući korišćenje predmeta poput jednokratnih plastičnih posuda za hranu.

Više od 80 odsto otpada u morima čini plastika, navela je tada komisija.

Plastični otpad posebni je problem u svjetskim morima, jer se sporo razgrađuje i njegovi tragovi često se pronalaze u životinjskim vrstama poput kornjača, kitova ili ptica, kao i u plodovima mora kojima se hrane ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније