Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92.net, objavila B.B. ]

27. 03. 2019. 15:12 >> 14:42
1

U EU USKORO NOVA PRAVILA

Vozila će imati uređaje za ograničavanje brzine

U Evropskoj uniji godišnje na putevima izgubi život 25.000 osoba, zbog čega su zemlje članice postigle načelni dogovor o uvođenju novih pravila u saobraćaju, kroz ugradnju uređaja za ograničavanje brzine.

Ti uređaji mogu postati dio obavezne opreme automobila koji se prodaju u Evropskoj uniji od 2022. godine.

Aktivisti za bezbjednost u saobraćaju, rekli su da bi nova pravila mogla da spase hiljade života. EU teži da do kraja 2050. godine ne bude nijednog smrtnog slučaja na putevima.

Britanska agencija za izdavanje sertifikata za vozila ranije je najavila da će ova zemlja standarde za automobile usklađivati sa EU i nakon Bregzita.

Među mjerama za bezbjednost, koje je odobrila Evropska komisija su i inteligentni sistemi za kontrolu brzine, hitnog kočenja i održavanja trake.

EU se nada da će novim pravilima uspjeti da svede broj smrtnih slučajeva na nulu do 2050. godine.

"Svake godine 25.000 ljudi izgubi život na našim putevima. Velika većina ovih nesreća je uzrokovana ljudskom greškom", rekla je komesarka EU Elzbieta Bienkovska.

"Sa novim naprednim sigurnosnim sistemom koji će postati obavezan, možemo da napravimo promjenu kakva je napravljena uvođenjem sigurnosnih pojaseva", kazale je ona.

Evropski parlament i Evropski savjet mogli bi da nove mjere odobre za nekoliko mjeseci.

"Ovaj sistem ograničavaće snagu motora kada je to neophodno, kako bi spriječio vozače da voze brže od ograničenja. Vozači će moći da preuzmu upravljanje ili privremeno ugase sistem", objašnjavaju iz Evropskog savjeta za bezbjednost u saobraćaju, nezavisnog EU tijela sa savjetodavnom ulogom.

Statistika u Velikoj Britaniji pokazuje da svake godine na britanskim putevima pogine više od 1.700 ljudi, dok istraživanja pokazuju da velika brzina doprinosi nesrećnim slučajevima u četvrtini svih fatalnih sudara.

BBC dopisnik koji prati ekonomiju Teo Leget kaže da postoje sumnje u to da li je današnja tehnologija dovoljno napredna za ovakav sistem.

"Ova mjera biće najvažniji korak ka bezbjednosti u saobraćaju u ovom vijeku", rekao je Džošua Haris iz britanske organizacije Brejk (Brake) koja se bavi sigurnošću u saobraćaju.

EU je odobrila i uvođenje dodatnih mjera za automobile, kombije, kamione i autobuse, koje uključuju sistem koji upozorava vozače ukoliko su pospani, kao i kada koriste pametne telefone u toku vožnje.

Nove mjere uključuju i promjene koje vozačima autobusa i kamiona omogućuju bolju preglednost u saobraćaju, kao i onih koje će se izboriti sa mrtvim uglovima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније