Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

18. 05. 2019. 15:22 >> 15:25

SAD UPOZORILE

Opasnost za komercijalne letove iznad Zaliva

SAD su upozorile danas da komercijalni avioni koji lete iznad Zaliva rizikuju da budu pogrešno identifikovani u jeku pojačanih tenzija između SAD i Irana.

Upozorenju američke Savezne uprave za avijaciju koje su prenijele američke diplomate ukazuje na rizike koje sadašnje tenzije nose za region važan za svjetski vazdušni saobraćaj. 

Istovremeno je stiglo upozorenje od osiguravajuće kuće Lojd iz Londona o rastućim rizicima za pomorski saobraćaj u regionu.

Zabrinutost o mogućem sukobu porasla je od kada je Bijela kuća naredila raspoređivanje ratnih brodova i bombardera u regionu da bi se suprotstavila navodnoj prijetnji od Irana. Zbog napetosti je Amerika naložila svom diplomatskom osoblju koje nije neophodno da napusti Irak. 

Predsjednik SAD Donald Tramp posljednjih dana nastoji da ublaži ton. 

Vlasti takođe navode da je operacija sabotaže sprovedena na četiri naftna tankera kod obale Ujedinjenih Arapskih Emirata, a pobunjenici u Jemenu koji su bliski Iranu preuzeli su odgovornost na napad dronom na strateški saudijski naftovod. 

Saudijska Arabija direktno je optužila Iran za napad dronom, a lokalni list blizak saudijskoj kraljevskoj porodici pozvao je u četvrtak Ameriku da sprovede ciljane napade na Teheran.

Odnosi između Irana i SAD počeli su da se zaoštravaju od kada se Amerika povukla iz nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015. godine i traži od svjetskih sila da primene ekonomske i naftne sankcije na Teheran.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније