Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

05. 12. 2013. 21:13 >> 21:41

UN ODOBRIO INTERVENCIJU

Oland: Nove trupe brzo stižu u CAR

Nakon noćašnjeg nasilja gotovo 80 tijela je pronađeno danas u jednoj džamiji i okolnim ulicama u Bangiju, glavnom gradu Centralnoafričke Republike. Savjet bezbednosti UN odobrio je zajedničku vojnu akciju Francuske i afričkih trupa na teritoriji te zemlje, a predsjednik Fransoa Oland je rekao da će intervencija biti brza.

 

"Obzirom na hitnost odlučio sam da djelujem odmah, odnosno već večeras, u saradnji sa Afrikancima i uz podršku evropskih partnera", rekao je francuski šef države u televizijskom obraćanju.

Oland je rekao da trenutno u Centralnoafričkoj Republici ima 650 francuskih vojnika i da će taj broj biti "dupliran za nekoliko dana, da ne kažem nekoliko sati". 

Danas je oko 50 tijela  pronađeno u jednoj džamiji, dok se tridesetak mrtvih nalazi u dvorištu i obližnjim ulicama.

Savjet bezbjednosti odobrio je vojnu akciju, kako bi se okončao tamošnji građanski rat između hrišćana i muslimana.

Rezolucuja je jednoglasno prihvaćena, na prijedlog Francuske, čije snage već nalaze u Centralnoafričkoj Republici. Angažovaće se i trupe Afričke unije kao podrška. 

Oko 650 francuskih vojnika se nalazi u CAR, a očekuje se da će još 1.000 uskoro stići u tu zemlju.

Centralnoafrička Republika duboko je podijeljena sukobom hrišćana i muslimana koji prijete da je potpuno razore. Više od 400.000 ljudi raseljeno je zbog tih sukoba.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније