Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ B.B. ]

05. 01. 2022. 22:48   >>  22:48 1

SAD I NJEMAČKA

Rusija predstavlja urgentan izazov stabilnosti

SAD i Njemačka ocijenile su danas da rusko gomilanje trupa blizu ukrajinske granice predstavlja "neposredan i urgentan izazov" evropskoj bezbjednosti i da će svaka intervencija izazvati oštre posljedice.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken i njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok nastupili su ujedinjeno o Rusiji poslije sastanka u Vašingtonu, prenosi agencija AP.

Oštrina odgovora na moguću rusku invaziju Ukrajine zavisi velikim dijelom od Njemačke, najveće evropske ekonomije sa velikom diplomatskom težinom unutar 27-očlane EU.

"I Njemačka i SAD vide ruske akcije prema Ukrajini kao neposredan i urgentan izazov miru i stabilnosti u Evropi. Osuđujemo rusko vojno gomilanje trupa na granicama Ukrajine kao i sve oštriju rusku retoriku dok nastavlja da gura lažni argument da Ukrajina pokušava da izazove (Rusiju)", rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Berbok u Vašingtonu.

On je dodao da je to kao kad lisica kaže da je morala da napadne kokošinjac zato što su kokoške nekako predstavljale prijetnju.

Berbok se složila i rekla da su oni zajednički ponovili da ruske akcije dolaze sa jasnom cijenom, i da bi ponovno kršenje ukrajinskog suvereniteta od Rusije imalo oštre posljedice.

Diplomatski napredak sa Rusijom će biti težak ako Moskva zadrži prijetnju Ukrajini i ne počne "deeskalaciju", rekao je Blinken, prenosi Frans pres.

"Pravo pitanje je da se zna da li je Rusija ozbiljna po pitanju diplomatije", rekao je on uoči razgovora Zapada sa Moskvom predviđenih iduće nedjelje.

"Jako je teško ostvariti pravi napredak u svim oblastima u atmosferi eskalacije i prijetnji sa pištoljem uperenim u čelo Ukrajini", upozorio je on.

Blinken je još rekao da Njemačka treba da spriječi puštanje u rad spornog gasovoda Sjeverni tok dva ako Rusija napadne Ukrajinu.

On je ocijenio da bi tako Sjeverni tok dva koji se smatra potencijalnim sredstvom pritiska Rusije prema Evropi postao sredstvo pritiska Evrope prema Rusiji.

Sastanak Blinkena i Berbok uslijedio je poslije prošlonedjeljnog telefonskog razgovora predsjednika SAD Džoa Bajdena i predsjednika Rusije Vladimira Putina, razgovora u nedjelju Bajdena i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i grupnih razgovora juče Bajdenovog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džejka Salivena i njegovih kolega iz pet nordijskih zemalja.

Sastanak se takođe održava uoči planiranih razgovora o Ukrajini iduće nedjelje. Razgovori Rusije i SAD o Ukrajini treba da se održe 9. i 10. januara u Ženevi, poslije čega će uslijediti 12. januara sastanak Rusija-NATO i 13. januara sastanak u okviru OEBS-a.

Koristeći takoreći identične riječi SAD i njihovi evropski saveznici su nekoliko puta proteklog mjeseca objavljivali zajedničke i odvojene poruke ukazujući ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da će se njegova zemlja suočiti sa "ogromnim posljedicama" i "teškom cijenom" ako krene u dalju vojnu intervenciju u Ukrajini.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније