Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

T.G. [ Beta ]

26. 06. 2022. 21:09 >> 21:11
2

PRISUSTVOVAO I PREMIJER

U Norveškoj održana komemoracija za žrtve napada u Oslu

Norveški premijer i članovi kraljevske porodice pridružili su se danas u katedrali u Oslu komemoraciji za žrtve oružanog napada u glavnom gradu u vrijeme kada se održavao godišnji Prajd festival.

Naoružan muškarac otvorio je vatru u četvrti gdje je živ noćni život rano u subotu, kada je ubio dvoje ljudi, muškarce od 50 i od 60 godina, i ranio više od 20. Norveške bezbjednosne službe nazvali su to islamističkim terorističkim činom.

Osumnjičeni napadač identifikovan kao 42-ogodišnji norveški državljanin porijeklom iz Irana je u pritvoru.

Parada ponosa trebalo je da bude održana u subotu ali je otkazana.

Napad se dogodio ispred bara u centru Osla, koji je popularan među pripadnicima LGBT zajednice. Policijski istražitelji rekli su da nije jasno da li je mržnja ljudi na osnovu njihove seksualne orjentacije i rodnog identiteta motivisala napad.

Norveški premijer Jonas Gar Stere (Gahr Stoere) rekao je danas na komemoraciji da je oružani napad u noćnim satima spriječio održavanje Parade ponosa ali "nije zaustavio borbu protiv diskriminacije, predrasuda i mržnje".

On se takođe obratio norveškoj muslimanskoj zajednici.

"Znam kako su se mnogi od vas osjećali kada se ispostavilo da počinilac pripada islamskoj zajednici. Mnogi od vas iskusili su strah i nemir. Treba da znate jedno, mi stojimo zajedno, mi smo zajednica i mi smo zajedno za nju odgovorni", rekao je Stere za vrijeme crkvene komemoracije kojoj je takođe prisustvovala prestolonaslednica Mete Marit (Mette).

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније