Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

O.Z. [ Beta ]

07. 07. 2022. 17:24   >>  17:21

OSNOVNA PRAVA

EP pozvao na unošenje zaštite abortusa u Povelju EU

Evropski parlament je danas ubjedljivom većinom osudio ukidanje ustavne zaštite abortusa u SAD i pozvao na unošenje takve mjere zaštite u Povelju EU o osnovnim pravima.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su rezoluciju sa 324 glasa za i 155 protiv, uz 38 uzdržanih, odražavajući gnjev u mnogim članicama EU otkako je Vrhovni sud SAD 24. juna donio spornu odluku.

Rezolucijom se članice unije pozivaju da u Povelju EU o osnovnim pravima dodaju da "svako ima pravo na bezbjedan i legalan abortus".

Status abortusa u državama EU određuju nacionalni zakoni. Abortus je legalan i praktikuje se bez mnogo političkog protivljenja u mnogim zemljama članicama Unije, dok je zabranjen na Malti i ograničen u Poljskoj.

U rezoluciji se pominje nedavni slučaj na Malti, gdje je američka turistkinja imala nepotpun pobačaj, ali zbog zabrane abortusa nije moglo da joj bude uklonjeno fetalno tkivo iako joj je život bio u opasnosti. Navodi se i da je protiv aktivistkinje za ljudska prava podignuta optužnica u Poljskoj zbog obezbjeđivanja pilule za abortus.

Europoslanici u rezoluciji izražavaju zabrinutost zbog mogućeg rasta priliva novca za finansiranje grupa koje su za zabranu abortusa, poslije odluke Vrhovnog suda SAD.

Izražavajući strahovanje da bi pokreti protiv abortusa mogli da se prošire u Evropi, neki članovi EP su rekli da je usvajanje mjera zaštite potrebno u cijeloj EU.

Uprkos usvajanju rezolucije u EP, ne očekuje se da će ona imati momentalni uticaj na zakone o abortusu u EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније