Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta/I. P. ]

26. 09. 2022. 13:50   >>  13:46

OECD SAOPŠTIO

Znatno smanjena prognoza svjetskog rasta za 2023.

Organizacija za evropsku saradnju i razvoj (OECD) znatno je smanjila svoja predviđanja za svjetski rast iduće godine zbog rastućih teškoća u evrozoni vezanih za rat u Ukrajini i sinhronizovanog porasta kamatnih stopa da bi se obuzdala inflacija.

OECD, čije sjedište je u Parizu, očekuje da će svjetski BDP biti 2,2 odsto u odnosu na 2,8 odsto prognozirano u junu, a da će u zemljama eurozone biti rast od samo 0,3 odsto u odnosu na 1,6 odsto koliko je prethodno prognozirano.

Očekuje se da će Njemačka biti prva velika evropska privreda koja će ući u recesiju iduće godine sa očekivanim padom BDP-a od 0,7 odsto.

"Izgledi za svjetski rast su se pogoršali", navela je Organizacija u izvještaju objavljenom danas pod naslovom "plaćanje cijene rata".

To što nije došlo do smirenja na terenu u osmom mjesecu ruske invazije u Ukrajini, označenom nedavnom mobilizacijom ruskih rezervista podstaklo je tu organizaciju na pesimizam oko privrede u bliskoj budućnosti.

Poslije teške 2022. godine za domaćinstva i firme prije svega zbog skoka inflacije svjetski rast će nastaviti da slabi u 2023. godini, navela je ta institucija.

Predviđen rast za ovu godinu zadržan je na tri odsto, mada je ta prognoza znatno smanjena posljednjih godina.

Da bi pokazala obim šoka rata na svjetsku privredu ta institucija je procijenila na 2.800 milijardi dolara očekivane finansijske gubitke iduće godine u odnosu na prethodna predviđanja prije početka ruske invazije u Ukrajini.

Logično je da će zemlje susjedi Kijeva i Moskve snositi najveće troškove, prema OECD-u, tako da je najviše revidiran rast "na dolje" u eurozoni od svih drugih regiona u svijetu, sa 0,3 odsto u odnosu na 1,6 predviđeno u junu.

Glavni razlog je skok cijena energije, a inflacija se očekuje ove godine na 8,1 odsto i 6,2 odsto iduće godine.

OECD očekuje da će privredni rast u Americi biti 0,5 odsto u odnosu na 1,2 odsto predviđeno u junu, a u Kini će biti 4,7 odsto u odnosu na prethodno očekivanih 4,9 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније