Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 10. 2022. 23:11 >> 23:47

NACIONALNI DAN ŽENA

Poštovanje i podsjećanje za ubijene i zatvorene palestinske žene

Na Nacionalni dan palestinskih žena koji se obilježava danas, 26. oktobra, iz palestinske ambasade u Crnoj Gori ističu da daju puno poštovanje i pridružuju se njihovoj borbi za ravnopravnost. Kako su istakli, izraelske okupacione vlasti drže u pritvoru 32 Palestinke, od čega 11 majki i jednu 15-godišnju maloljetnicu, među kojima su dvije zatvorene bez optužnice ili suđenja.

Od početka 2022. godine izraelske okupacione snage uhapsile su 120 Palestinki i ubile 11, uključujući i iz okupiranog Istočnog Jerusalima.

"Prva zatvorenica je Fatma Bernavi koja je uhapšena 1967. godine i osuđena je na doživotni zatvor. 2.550 Palestinki je uhapšeno od Sporazuma iz Osla (1993), a od 1967. godine uhapšeno je 17.000 žena. Najveća stopa hapšenja žena je u okupiranom Jerusalimu sa 45% od ukupnog broja hapšenja: 17 žena ima visoke kazne od kojih je najveća za Šuruk Dvajat i Šatelu Abu Ajad koje su osuđene na 16 godina i Ajšu Afgani koja je osuđena na 15 godina. U izraelskim zatvorima preminule su dvije žene dok je šest teško bolesno", napominju u saopštenju.

Dodaju da najteži trenuci sa kojima se suočavaju palestinske žene je opraštanje od svoje djece koja su meta hladnokrvnih napada izraelske okupacione vojske.

"Na ovaj dan, posebno sjećanje na Širin Abu Akleh, palestinsku ženu i renomiranu profesionalnu novinarku, koju su ubile izraelske okupacine snage prošlog maja dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj agresiji na palestinski narod u Dženinu", naglašavaju u saopštenju.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније