Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

10. 11. 2022. 16:59 >> 16:59

IZ SREDOZEMNOG MORA

Francuska dozvolila pristajanje broda s migrantima

Francuska će dozvoliti iskrcavanje migranata koje je humanitarni brod spasio iz Sredozemnog mora prije više od dvije nedjelje, a Italija im je zabranila dolazak, saopštio je danas francuski ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen.

Darmanen je izjavio da će Francuska sjutra dočekati 230 putnika broda "Oušn vajking" (Ocean Viking) u vojnoj luci u Tulonu i da će putnike prihvatiti Francuska, Njemačka i druge evropske države.

Francuska obalska straža je počela medicinsku evakuaciju migranata sa spasilačkog broda.

"Biće preduzete sve mjere da se putnicima pruži zdravstvena i medicinska pomoć i da se sprovedu bezbjednosne kontrole", rekao je Darmanen.

Brod s migrantima, kojim upravlja evropska humanitarna organizacija "SOS Mediteran", postao je uzrok diplomatskog spora pošto je italijanska premijerka Djordja Meloni, pod pritiskom drugih evropskih zemalja, dozvolila da druga tri spasilačka broda pristanu u Italiji.

Meloni je onda objavila da je Francuska pristala da prihvati "Oučn vajkinga", iako francuska vlada nije to zvanično saopštila. Njena najava i uporno odbijanje Italije da dozvole da se migranti iskrcaju u luke sa broda naljutili su francuske zvaničnike.

Darmanen je ocijenio da je stav Italije "neprihvatljiv" i "neshvatljiv".

"Francuska će u narednim satima preduzeti mjere da pooštravi bezbjednost granice s Italijom" i shodno tome "prilagoditi" bilateralne odnose. "Francuska duboko žali što Italija nije prihvatila da se ponaša kao odgovorna evropska država", rekao je Darmanen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније