Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

О.З.  [ Beta ]

07. 12. 2022. 19:38   >>  19:35 2

PREKINUĆE DA UPLAĆUJE ČLANARINU

Rusija napustila zasijedanje GS PS CES u Beogradu zbog ponašanja Ukrajine

Rusija je danas napustila zasedanje Generalne skupštine Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (PS CES) u Beogradu, navodeći kao razlog "ispade ukrajinske delegacije".

Šefica ruske parlamentarne delegacije Olga Timofejeva rekla je da je Rusija odlučila da prekine sa uplatom članarine za PS CES "zbog ispada Kijeva" na zasijedanju u Beogradu, prenosi ruski državni medij RT Balkan.

Prema navodima tog portala, ruska delegacija je napustila zasijedanje nakon što je ukrajinska delegacija, pred početak sjednice, ispred svog stola istakla zastavu Ukrajine ispisanu parolama, a kasnije zatražila da mandati ruskih predstavnika ne budu produženi.

Timofejeva je kazala da je GS PS CES "uslovno govoreći potpisala sebi smrtnu presudu", imajući u vidu da je Rusija stvarala tu organizaciju prije 30 godina.

"To se danas pretvara u cirkus i lakrdiju, da neko ima pravo da kaže da mu se ovaj ili onaj poslanik ne sviđa. Mi smo parlamentarci i senatori Rusije i branimo poziciju svoje zemlje. Donosimo odluku o obustavi uplate članarine za organizaciju zato što je danas bez konstruktivnog odnosa, bez zdravog razuma, rad ovdje apsolutno besmislen i beskoristan", navela je Timofejeva po napuštanju zasijedanja.

Član ruske delegacije Konstantin Zatulin rekao je da su predstavnici Ukrajine današnje zasijedanje "pretvorili u lakrdiju", i dodao da se "dogodila politička akcija koju je podržao dio delegacija iz zemalja NATO-a".

"Veoma žalimo što se to dogodilo na teritoriji Srbije koja nije upitna po tom pitanju. Srbija nas je podržala, ali nažalost, iako je predsijedavajuća, nije uspjela da odloži to pitanje ili da na njega utiče", kazao je Zatulin.

Zasijedanje Generalne skupštine PS CES prethodno je otvorio predsjednik skupštine Srbije Vladimir Orlić, a govorio je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Uz Srbiju, Rusiju i Ukrajinu, na zasijedanju su učestvovali i Sjeverna Makedonija, Albanija, Bugarska, Rumunija, Moldavija, Grčka, Turska, Gruzija, Jermenija i Azerbejdžan.

Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju osnovana je 25. juna 1992. godine kada su šefovi 11 država u Istanbulu potpisali Deklaraciju i Bosforski dogovor. Organizaciji su se kasnije pridružile Srbija i Sjeverna Makedonija.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније