Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ rtcg.me ]

04. 03. 2023. 23:06 >> 23:29

MAKRON POSJETIO KONGO

"Ne smije da bude pljačke, balkanizacije i rata"

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je DR Kongo mora da poštuje svoje obaveze i da "ne smije da bude pljačke, balkanizacije i rata". Makron je posjetio DR Kongo tokom svoje afričke turneje sa ciljem obnavljanja narušenih veza, zalažući se za prekid vatre u ovoj zemlji i povratak mira. 

Tokom razgovora sa predsjednikom Angole Žoaom Lurenkom i kongoanskim predsjednikom Feliksom Čisekedijem, kao i predsjednikom Ruande Polom Kagameom, Makron je rekao da su svi "dali jasnu podršku“ prekidu vatre sljedećeg utorka, kako je predviđeno u vremenskom okviru uz posredovanje Angole.

Uprkos pritisku Konga da to učini, Makron je izbjegao otvorenu javnu kritiku navodne podrške Ruande pobunjeničkom pokretu M23, koju je Čisekedi nazvao "nepravednom i varvarskom agresijom“.

Makron je rekao da DR Kongo "nije ratni plijen".

"Otvorena pljačka (zemlje) mora da prestane. Ne smije biti pljačke, balkanizacije, rata“, insistirao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Čisekedijem.

EU je takođe saopštila da daje oko 47 miliona eura za kanalisanje pomoći, u prvom redu to je ishrana, zdravstvena zaštita, smještaj i voda.

Podsjetimo, u junu prošle godine došlo je do obnove sukoba između pobunjeničke formacije M23 i vojske Konga u regiji Sjeverni Kivu u istočnom Kongu. Grupacija M23 nosi ime po sporazumu koji je sklopljen 23. marta 2019. godine i dio su manjinske etničke skupine Tutsi a i usko su povezani s Tutsijima u Ruandi.

DR Kongo je optužio Ruandu da koristi pobunjeničku formaciju za sopstvene agresorske ciljeve. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније