Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ RTS ]

07. 03. 2024. 15:41 >> 15:41
Čitaj mi:

Izrael

Južna Afrika zloupotrebljava Međunarodni sud pravde u korist Hamasa

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je vlasti Južne Afrike da "zloupotrebljavaju" Međunarodni sud pravde kako bi pomogle palestinskoj militantnoj grupi Hamas.

"Južna Afrika nastavlja da djeluje kao produžena pravna ruka Hamasa u pokušaju da potkopa pravo Izraela da brani sebe i svoje građane i da oslobodi sve taoce", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Dodaje se da ponovljeni zahtjevi za privremenim mjerama koje je Južna Afrika uputila sudu predstavljaju "još jednu ciničnu zloupotrebu Međunarodnog suda pravde u Hagu, koji je već dva puta odbacio neosnovane pokušaje da se Izraelu uskrati pravo na samoodbranu".

Južnoafričke vlasti zasad nisu reagovale na optužbe Izraela.

Početkom godine, Južna Afrika je zatražila od Međunarodnog suda pravde da proglasi Izrael krivim za genocid u Gazi i naredi toj zemlji da prekine vojnu ofanzivu u palestinskoj enklavi.

Sud je, umjesto toga, izdao naredbu da Izrael mora da učini sve kako bi spriječio "akte genocida", zbog čega Južna Afrika od najvišeg suda Ujedinjenih nacija sada traži dalje korake protiv Izraela, jer tvrdi da je Izrael prekršio mjere koje su već na snazi.

U svom dopisu MSP-u, Južna Afrika je juče upozorila da su Palestinci u Pojasu Gaze suočeni sa glađu i zatražila od suda da naredi obustavu neprijateljstva i oslobađanje svih talaca i pritvorenika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније