Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ BETA ]

14. 03. 2024. 13:53 >> 13:54

U POTRAZI ZA SIROVINAMA

EU otvara kancelariju na Grenlandu

U nastojanju da ojača partnerstvo sa Grenlandom, ostrvom bogatim rijetkim sirovinama koje su od strateške važnosti za evropsku zelenu tranziciju, Evropska komisija će u petak, 15. marta otvoriti svoju kancelariju u toj autonomnoj danskoj teritoriji.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen će sa danskom premijerkom Mete Frederiksen, dan posle posjete Farskim ostrvima, u glavnom gradu Grenlanda Nuku otvoriti kancelariju EK.

Grenland i Farska ostrva nisu dio EU, ali su autonomni regioni Danske, članice Unije.

Zbog topljenja arktičkog leda, potražnje za materijalima koji se koriste za razvoj zelenih tehnologija i konkurencije iz Kine, Grenland postaje sve važniji za Brisel.

Vjeruje se da to najveće ostrvo na svijetu ima 25 od 34 rijetkih materijala potrebnih za prelazak na čistu energiju.

EU i Grenland su u novembru prošle godine potpisali Memorandum o razumijevanju o strateškom partnerstvu za razvoj održivih lanaca snabdevanja sirovinama.

Specijalni savjetnik Fon der Lajen za trgovinu i međunarodna partnerstva Tomas Bert izjavio je da Grenland ima mnoge sirovine, kao što su rijetki zemljani elementi i metali, koji su Uniji potrebni za zelenu tranziciju, prenosi Gardijan.

"Nedostaje nam pristup nekim od tih materijala. Tako da je izuzetno važno imati partnere koji mogu da prerađuju, proizvode i iskopavaju te kritične sirovine", rekao je Bert.

On je dodao da pristup EU podrazumijeva "puno poštovanje" prema partnerskoj zemlji tako da svi budu na dobitku.

"Ne tražimo da samo, recimo, izvučemo i odemo. Drugi širom svijeta to rade. Posebno Kina, to je model koji oni posebno primjenjuju, ali i drugi", kazao je savjetnik predsjednice EK.

Bert je rekao da Grenland ima ogroman potencijal, ali da su i dalje u ranoj fazi kada su u pitanju istraživanja i potrebna ulaganja.

Posjetu Fon der Lajen, kazao je Bert, treba posmatrati kao geopolitičku, s porukom Grenlandu da, iako nije dio EU, jeste dio Evrope.

Bert je pohvalio usklađenost Grenlanda s mnogim sankcijama EU protiv Rusije i dodao da Unija želi da odnose podigne na viši nivo.

Ministarka Grenlanda za privredu, trgovinu i sirovine Naja Natanielsen izjavila je da će nova kancelarija EK služiti kao "lokalna platforma za transatlantsku saradnju EU i Grenlanda i da će dalje graditi već postojeće i razvijene odnose koji traju više decenija".

Sporazum o mineralima je od obostranog interesa, rekla je Natanielsen i dodala da je Grenlandu potrebna bilateralna saradnja da razvija taj sektor, koji zahtijeva znatan kapital i dugoročno ulaganje.

"Ako zapadni svijet želi održive diverzifikovane sigurne lance snabdijevanja, neki od tih minerala će morati da dođu iz manjih zemalja, poput Grenlanda. Mi nemamo ekonomsku snagu da sami ulažemo u sektor za mineralne sirovine", rekla je Natanielsen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније