Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Anadolija ]

03. 04. 2024. 14:22 >> 14:21
1
Čitaj mi:

75. godišnjica alijanse

Stoltenberg: NATO mora ostati čvrst u podršci Ukrajini

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastaće se danas i sjutra u Briselu kako bi obilježili 75. godišnjicu vojne alijanse i pripremili se za samit u Vašingtonu u julu ove godine.

Uoči važnog sastanka, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je da savez mora ostati čvrst u podršci Ukrajini, ali i promijeniti dinamiku podrške jer "Ukrajina ima hitne potrebe".

"NATO je utemeljen na jednom, svečanom obećanju: napad na jednog saveznika je napad na sve. Iz tog temelja izgradili smo najmoćniji i najuspješniji savez u istoriji. A, tokom proteklih 75 godina, NATO-ova otvorena vrata pomogla su širenju demokratije i prosperiteta širom Evrope", kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar se potom osvrnuo na rat u Ukrajini koji traje duže od dvije godine.

"Posljednjih dana Kremlj je pokrenuo nove velike napade, pogađajući ukrajinske civile i infrastrukturu. Rusija nastavlja da pritiska duž linije fronta. Zato moramo ostati čvrsti u našoj podršci Ukrajini. I pozdravljam to što saveznici nastavljaju da vrše velike isporuke oružja, municije i opreme", kazao je Stoltenberg te dodao:

"Ali, Ukrajina ima hitne potrebe. Svako kašnjenje u pružanju podrške ima posljedice na bojnom polju dok govorimo. Stoga moramo promijeniti dinamiku naše podrške. Moramo osigurati pouzdanu i predvidljivu bezbjednosnu pomoć Ukrajini na dugi rok."

Naveo je da će stoga ministri razgovarati o tome kako bi NATO mogao preuzeti veću odgovornost za koordinaciju vojne opreme i obuke za Ukrajinu.

"Takođe ćemo razgovarati o višegodišnjoj finansijskoj obavezi da održimo našu podršku. Ovaj ministarski sastanak će postaviti teren za postizanje konsenzusa o ovim pitanjima dok se pripremamo za samit u Vašingtonu. NATO saveznici pružaju 99 posto ukupne vojne podrške Ukrajini. Dakle, ako radimo više pod NATO-om, naši napori bi bili efikasniji i efektivniji. Moskva treba da shvati da ne mogu postići svoje ciljeve na bojnom polju i ne mogu nas čekati", poručio je prvi čovjek NATO-a.

Stoltenberg je takođe naglasio da će Ukrajina postati članica NATO-a:

"Pitanje je kada, a ne da li."

Stoltenberg je istakao i činjenicu da će ove godine rekordan broj saveznika ispuniti cilj NATO-a o izdvajanju dva odsto BDP-a za Alijansu te da se raduje daljnjem napretku.

Fon der Lajen: Istaknimo našu posvećenost transatlantskoj solidarnosti

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je danas na isticanje posvećenosti transatlantskoj solidarnosti u svojoj poruci za 75. godišnjicu NATO-a.

"NATO ostaje osnova bezbjednosti i stabilnosti u evroatlantskom regionu već 75 godina", poručila je Fon der Lajen na društvenoj mreži X, uoči početka sastanka ministara vanjskih poslova članova tog saveza.

Ona je dodala da je NATO dodatno ojačan prijemom Finske i Švedske.

Fon der Lajen je takođe naglasila da za podršku Ukrajini postoji nepokolebljivo jedinstvo unutar NATO-a.

"Istaknimo našu posvećenost transatlantskoj solidarnosti na ovu godišnjicu", zaključila je Fon der Lajen.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније