Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

22. 04. 2024. 15:50 >> 15:49
Čitaj mi:

agencija za deminiranje

U Kambodži 65.000 žrtava zaostalih eksplozivnih naprava

U dvije eksplozije zaostalih eksplozivnih naprava iz višedecenijskih sukoba u Kambodži je poginulo još petoro ljudi, a dvoje je ranjeno, saopštila je državna agencija za deminiranje.

Procjenjuje se da je širom Kambodže ostalo između četiri i šest miliona neeksplodiranih mina i drugih eksplozivnih naprava iz gotovo tri decenija ratova i drugih oružanih sukoba.

Uprkos programu deminiranja, veliki broj opasnih eksplozivnih naprava je i dalje neotkriven što je velika opasnost za stanovništvo.

Po podacima svjetske nevladine organizacije Međunarodne kampanje za zabranu nagaznih mina u Kambodži su 7.392 opasne oblasti ukupne površine 681 kvadratni kilometar.

Ukupno bilo je 65.043 žrtava, uključujući 19.822 mrtvih, uzrokovanih nagaznim minama i drugim eksplozivnim napravama zaostalim iz sukoba od januara 1979. do februara 2024. godine, saopštila je kambodžanska uprava za uklanjanje mina i pomoć žrtvama.

U prosjeku je zabilježeno 37 žrtava godišnje u periodu 2021-2023, što je znatno manje nego prije početka programa uklanjanja mina prije više decenija.

Kambodžanski demineri su među najiskusnijima na svijetu, a nekoliko hiljada ih je poslato u protekloj deceniji pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija da rade u Africi i na Bliskom istoku. Kambodža je prošle godine počela da obučava deminere iz Ukrajine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније