Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Portal RTCG [ Russia Today ]

03. 07. 2015. 23:27 >> 23:17

AMERIČKI NAUČNIK

Osuđen na zatvor zbog lažne vakcine za HIV

Dong-Pajuo Han, 58-godišnji istraživač sa Ajova univerziteta osuđen je na zatvorsku kaznu od skoro pet godina zbog lažiranja rezultata eksperimenta pronalaženja vakcine za HIV. Navodnim “uspjehom” došao je do miliona dolara iz državnih fondova.

Kad je Han objavio rezultate istraživanj, smatralo se da je došao do velikog okrića. Drugi istraživači s Ajova univerziteta stavili su “pod lupu” njegovo “čudesno” otrkiće. Han je, ipak, na kraju priznao da je miješao ljudska antitijela sa krvlju zeca. Njegova vakcina bila je efikasnija pri testiranju životinja.

U srijedu je osuđen na četiri godine i devet mjeseci zatvora i dužan je da plati više od sedam miliona Nacionalnom zdravstvenom institutu.

“Russia Today” piše da je rijetkost da naučnici gube akademske pozicije i da skoro nikad ne idu u zatvor zbog lažiranja rezultata istraživanja.

U slučaju Hana, možda je presudio senator Čarls Grasli, koji je bio šokiran količinom novca koji je uzalud protraćen.

Hanov advokat, Džozef Herold, rekao je da je Han slučajno, greškom, pomiješao supstance, a da je onda bio posramljen da bi priznao propust.

On je tražio da se njegov klijent stavi na probni rad, budući da nema kriminalni dosije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније