Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

Т.Г. [ Mina ]

27. 06. 2023. 14:48 >> 14:53
1

TESTIRANjE UZ NAJSTROŽE STANDARDE

Radovi na žičari Kotor-Lovćen u završnoj fazi

Radovi na žičari Kotor-Lovćen ulaze u završnu fazu, koja podrazumijeva testiranje infrastrukture, kao i finalne radove na poveznim objektima.

„Testiranje se sprovodi uz poštovanje najstrožih standarda, koje garantuje terenski nadzor i koordinacija aktivnosti kompanije Leitner“, navodi se u saopštenju preduzeća Žičara Kotor-Lovćen.

Oni su podsjetili da je kamen temeljac postavljen 12. jula prošle godine, a da danas sa zadovoljstvom mogu da saopšte da se aktivnosti privode kraju.

„Za nama je izuzetno složen i dugotrajan proces planiranja, projektovanja i izgradnje, na izazovnom terenu i u vremenskim uslovima koji nam nijesu išli u prilog. Posebno važan oslonac kompletnom procesu daje partnerska kompanija Leitner, čiji kredibilitet proizilazi iz tradicije duže od vijeka, a iz koje upravo ovaj projekat svrstavaju u red zahtjevnijih u kojima su učestvovali. Važno je da je impozantan objekat u finalnoj fazi, nadamo se na zadovoljstvo kompletne crnogorske javnosti i u korist strateškog razvoja domaće turističke privrede“, kazali su iz preduzeća.

Bezbjednost složene konstrukcije žičare i pripadajućih objekata zahtijevali su i određen stepen intervencija na terenu, uz važnu napomenu da su svedene na minimum i da ih prate sanacioni radovi koji su takođe u toku.

„Ideja vodilja i ključni princip na kojima je postavljen projekat jeste održiva valorizacija lovćenskog kraja, čija je posebnost netaknuta priroda i autentičan ambijent. Stoga su očuvanje i nadogradnja prirodnog okruženja, u koje je žičara uklopljena, naši prioritetni zadaci“, navodi se u saopštenju.

U finalne radove spada i ozelenjavanje terena na donjoj stanici Dub, dok će aktivnosti na području Lovćena biti sprovođene dugoročno i u koordinaciji sa stručnim timovima Nacionalnog parka (NP) Lovćen.

“Pogled na jedan od najljepših zaliva na svijetu i netaknuta priroda NP Lovćen predstavljaju okosnicu projekta. Upravo zato je i naš primarni zadatak očuvanje vrijednosti ovog jedinstvenog područja. Svi naši planovi su usmjereni u tom pravcu, od načina na koji kreiramo sadržaje, prije svega usmjerene na aktivni odmor, preko planirane podrške NP-u na koju će moći dugoročno da računa. Doživljaj netaknute prirode biće i ostaće naš ključni prioritet”, poručili su iz preduzeća.

U narednom periodu, javnost će blagovremeno biti obaviještena o datumu početka rada žičare i svim drugim važnim pojedinostima u vezi sa ovom turističkom atrakcijom.

Projekat realizuje konzorcijum Novi Volvox–Leitner na osnovu koncesionog ugovora koji je potpisan u decembru 2021. godine.

Trasa žičare polazi od Duba, koji se nalazi na teritoriji Opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1,35 hiljada metara nadmorske visine.

Dužina trase je oko 3,9 hiljada metara, projektovani kapacitet 48 gondola na nivou od 1,2 hiljade putnika po satu, dok je vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk nepunih 11 minuta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније