Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

09. 05. 2023. 14:43 >> 14:49
1

KONFERENCIJA SA FON DER LAJEN

Zelenski traži pregovore o pristupanju Ukrajine EU

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je danas Evropsku uniju (EU) da odluči da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom.

"Odavno je došlo vrijeme da se otkloni ova vještačka politička neizvesnost u odnosima Ukrajine i EU. Došlo je vrijeme da se donese pozitivna odluka o otvaranju pristupnih pregovora", rekao je Zelenski u Kijevu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednicom Evropske Komisije Ursulom fon der Lajen.

Zelenski je pozvao EU i da ubrza isporuke artiljerijske municije Ukrajini.

On je zahvalio Fon der Lajen koja je na Dan Evrope u posjeti Kijevu, na evropskoj odluci da Ukrajini dostavi "milion granata", ali je insistirao na kalendaru isporuke.

"Razgovarali smo o ključnom pitanju: brzini snabdijevanja i isporuke ove municije. Ona je već potrebna na bojnom polju", dodao je Zelenski.

Povodom izvoza ukrajinskih žitarica Zelenski je ponovio da su ograničenja EU neprihvatljiva "jer jačaju sposobnosti ruskog agresora".

Ukrajinski predsjednik je u ponedjeljak ukazom proglasio da se 9. maj slavi kao Dan Evrope, a ne i kao dan sjećanja na pobjedu nad nacističkom Njemačkom što se po sovjetskoj tradiciji slavi u Rusiji.

"Pozdravljam odluku predsjednika Zelenskog da 9. maj proglasi Danom Evrope. Ukrajina je dio naše evropske porodice", rekla je Fon der Lajen novinarima.

Ona je rekla da je njeno prisustvo u Kijevu povodom 9. maja simbolično, ali i da je to znak da "EU radi ruku pod ruku sa Ukrajinom u vezi s mnogim pitanjima".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније