Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

A.B. [ N1 ]

10. 01. 2024. 13:21 >> 13:21
Čitaj mi:

REZULTATI ANKETE

Većina Rusa rat u Ukrajini vidi kao “civilizacijsku borbu sa Zapadom”

Većina Rusa, njih 63 odsto i dalje podržava rat protiv Ukrajine, a 64% njih taj sukob smatra simptomom veće "civilizacijske borbe između Rusije i Zapada".

To su rezultati ankete koju je juče objavio nestranački Nacionalni centat za istraživanje javnog mnjenja (NORC) Univerziteta u Čikagu, piše Kyiv Independent.

Brojka je predstavljala blagi pad u odnosu na anketu koju je sprovela ruska nezavisna anketna organizacija Levada centar u novembru 2023. godine, u kojoj je 75 odsto ispitanika reklo da podržava rat.

Rezultati ankete ilustruju dosljedan nivo podrške ratu od njegovog početka prije skoro dvije godine, pa tako većina Rusa smatra da međunarodne sankcije nisu uticale na njihove lične živote.

Istovremeno, 55 odsto Rusa je reklo da su ekonomska pitanja glavna među njihovim primarnim brigama, ali je 65 odsto ispitanika okrivilo rast cijena za pad njihove lične ekonomske situacije.

Većina (67 odsto) je izjavila da su finansijski u istoj situaciji ili im je bolje u odnosu na prije dvije godine.

Kako piše Kyiv Independent, čini se da su neki od mnogo hvaljenih napora da se izoluje Rusija, kao što je značajno smanjena mogućnost Rusa da putuju u inostranstvo, ostali uglavnom neprimijećeni među većinom Rusa, od kojih je 76 odsto reklo da nisu pod utjecajem međunarodnih ograničenja putovanja.

Kako se približavaju predsjednički izbori u Rusiji, na kojima predsjednik Vladimir Putin želi da osvoji peti mandat, 66 odsto ispitanika reklo je da će vjerovatno glasati za njega. Nivo podrške bio je još veći među starijim generacijama.

Anketa je također pokazala da su Rusi jako animirani pozicijom Rusije u svijetu. Ogromna većina (94 odsto) izrazila je barem umjereni nivo ponosa na svoj ruski identitet. Još 62 odsto je reklo da vjeruje da je Rusija nepravedno tretirana u svijetu.

“Civilizacijsko” uokvirivanje sukoba sa Zapadom pojavilo se i u drugim kontekstima, a 68 odsto ispitanika je reklo da su zabrinuti da će “zapadni uticaji, kao što je uticaj LGBTQ, uticati na tradicionalne ruske vrijednosti”.

Putin je takođe okarakterisao sveobuhvatni rat u civilizacijskim okvirima i često je koristio uočenu “prijetnju” LGBTQ grupa da prikupi podršku kod kuće.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније