Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ Objavio: O.Z. ]

16. 11. 2017. 15:56 >> 15:24
1

PREUVELIČANI REZULTATI

"Policija zakazala u slučaju Pojatić"

Savjet za građansku kontrolu rada policije, povodom ubistva profesorice Durije Pojatić, ocijenio je da nijesu u dovoljnoj mjeri preduzete aktivnosti policijskih službenika Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i nasilja u porodici CB Podgorica.

Profesorka u penziji, Durija Durka Pojatić (78), ubijena je 30. oktobra u svom stanu u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici, a za njeno ubistvo optužen je njen bratanić Emil Sarvan (39).

Savjet za građansku kontrolu rada policije, postupajući po inicijativi svog predsjednika, zatražio je, 1. novembra 2017, od direktora Uprave policije podatke o postupanju policijskih službenika u period prije surovog ubistva građanke Durije Pojatić, koja je, 30. oktobra, pronađena u svom stanu u Podgorici bez znakova života.

"Direktor Uprave policije je 11. novembra dostavio hronologiju registrovanih događaja u CB Podgorica koju je sačinio načelnik Centra bezbjednosti (CB) Podgorica", saopšteno je iz Savjeta.

Prema Dnevniku događaja dežurne službe CB Podgorica Pojatić je 14. oktobara u 21 sat prijavila uznemiravanje i lupanje na vratima svog stana.

Policija je, kako se navodi, na licu mjesta zatekla Emila Sarvana (1978), koji je namjeravao da uđe u stan svoje tetke Durije Pojatić, ali mu ona to nije dozvolila. Sarvan je tada upozoren i udaljen sa lica mjesta, a građanka Pojatić sa tim u vezi nije željela nije željela da podnese prijavu, navodi se u nastavku odgovora koji je Uprava policije dostavila građanskoj kontroli policije.

Policija je Pojatić upoznala da može podnijeti pismenu prijavu, ali je ona odbila zahtijevajući da se Sarvan udalji. Nakon pola sata patrola policije je obišla stan građanke i u razgovoru sa njom utvrdila da Sarvan kod nje nije dolazio ponovo.

Nakon dva dana, 16. oktobra, policiji je u 19:09 sati telefonom prijavljeno da se kod objekta brze hrane “Gurman” u bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, nalazi osoba koja čitav dan stoji ispred zgrade, nakon čega je na lice mjesta upućena patrola policije, koja je obavijestila dežurnu službu da su ispred zgrade zatekli i legitimisali Sarvana koji izjavio da čeka dijete. Sarvan je tada provjeren i utvrđeno je da se “ne potražuje”, nakon čega je upozoren i udaljen.

Kako se navodi u policijskom Dnevniku događaja, 30. oktobra u 16:27 sati građanin K.B. je obavijestio policiju da je svoju ujnu Duriju Pojatić u spavaćoj sobi njenog stana, zatekao bez znakova života, te da je tom prilikom takođe u stanu zatekao njenog bratanića Emila Sarvana.

Na lice mjesta su upućeni patrola policije, službenici Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i nasilja u porodici i službenici Stanice kriminalističke policije za krimimanlističku tehniku i uviđaje CB Podgorica, a o događaju je obaviješten državni tužilac u Višem Državnom Tužilaštvu u Podgorici T.B. koja izašla na lice mjesta i zajedno sa policijskim službenicima izvršila uviđaj. Nakon uviđaja je utvrđeno da se radi o nasilnoj smrti, a daljim radom i da je izvršilac Emil Sarvan, koji je potom uhapšen.

Izostao preventivni rad i odgovarajući starješinski pristup

"Savjet na osnovu dostavljenih informacija konstatuje da nije moguće zaključiti da postoji neophodna međusobna komunikacija i koordinacija policijskih patrola koje se upućuju na lice mjesta. Savjet ocjenjuje da je svakako izostao odgovarajući starješinski pristup koji podrazumijeva blagovremeno sublimiranje svih podataka s terena i procjenu svih faktora rizika, te preventivno djelovanje, shodno kvalitetno analiziranim informacijama i činjenicama sa terena", saopštio je predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Dražen Cerović.

On je naveo da je izostao i preventivni rad koji je, kako je saopštio, mogao da uključi dodatno prikupljanje operativnih i drugih saznanja, posebno od oštećene i komšija.

"Sve ovo, naročito nakon potvrđenog saznanja da je lice Emil Sarvan proveo čitav jedan dan, 16. okrobar, ispred ulaza kasnije ubijene profesorice Durije Pojatić, što je jasno ukazivalo, imajući u vidu i prethodna saznanja, na nastojanje Emila Sarvana da na određeni način kontroliše kretanje i pristupi Duriji Pojatić sa namjerom da je ugrozi", kazao je Cerović.

Kako je naveo, u Savjetu su iznenađeni što u konkretnom slučaju nijesu u dovoljnoj mjeri preduzete aktivnosti policijskih službenika Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i nasilja u porodici CB Podgorica.

"Njihov je rad građanska kontrola policije ranije više puta pozitivno ocijenila i javno pohvalila, i, za razliku od patrolnih policajaca, ti službenici policije imaju iskustva i znanja da uzmu u obzir kontekst nasilja u porodici i sveobuhvatno razmotre sve faktore rizika. Procjena bezbjednosnih rizika trebala je da uključi i neposredni razgovor, upravo s tog nivoa, sa Durijom Pojatić, koja je tako mogla biti ohrabrena da zaštitu zatraži i kroz podnošenje prijave", istakao je Cerović.

Neprofesionalna komunikacija sa javnošću

"Savjet, isključivo na osnovu zvaničnih informacija Uprave policije, konstatuje da komunikacija Uprave policije sa javnošću, povodom kritičnog događaja, nije bila profesionalna", saopštio je Cerović.

Kako je naveo, iznijeti su određeni podaci koji ne predstavljaju tačne činjenice, zbog čega je javnost nepotpuno i netačno informisana dana kada je izvršeno ubistvo.

"Stiče se utisak o postojanju namjere da se (pre)uveličaju radnje i rezultati policije. Savjet je još ranije prepoznao potrebu unaprjeđenja informisanosti javnosti o sveukupnim aktivnostima policije u obimu i sadržaju, koliko je potrebno da se pruži dovoljna i odgovarajuća poruka o sigurnosti građana, a da se na bilo koji način ne ugroze istražne i druge radnje kao i pretpostavka nevinosti. U tom pravcu neophodno je jačanje kapaciteta policije i unaprjeđenje odgovornosti", ocijenio je Cerović.

Naglasio je da je u interesu policije da određeni medijski istupi policije budu sinhronizovani sa odgovarajućom službom nadležnog državnog tužilaštva.

"Savjet konstatuje da je u konkretnom slučaju ispoljen, i pokušava se opravdati, izrazito destruktivni formalizam, neodgovornost i nedovoljna profesionalna posvećenost, koji su odnijeli još jedan ljudski život. Ukoliko se ovakva neodgovornost i izostanak profesionalnog i humanog pristupa nastavi, onda će građani i dalje plaćati krvavi danak neradu u neodgovornosti onih koje ova država plaća da časno i odgovorno obavljaju svoj posao. Ako im državne plate nijesu dovoljne, onda je pošten izlaz da ustupe svoja radna mjesta onima koji će taj težak posao odgovorno raditi", zaključio je Cerović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније