Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

12. 12. 2019. 07:09 >> 07:09

VIŠI SUD

Željka Vuksanović oslobođena optužbi

Viši sud u Bijelom Polju preinačio je presudu i oslobodio krivice bivšu predsjednicu opštine Kolašin Željku Vuksanović da je počinila krivično djelo neizvršavanje sudske odluke.

Prvostepenom presudom Vuksanović je bila osuđena tri mjeseca zatvora uslovno na godinu.

Vuksanović je bila osuđena zbog neizvršenja sudske odluke i sud joj je izrekao uslovnu osudu kojom joj je utvrdio kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca. Istovremeno, odredio je da se neće izvršiti ukoliko u roku od godine ne počini novo krivično djelo, piše Pobjeda.

Vuksanović je prvostepenom presudom sudije Osnovnog suda u Kolašinu Arsena Popovića osuđena jer kao predsjednica opštine nije izvršila presudu Upravnog suda od 23. januara 2018. godine kojom se Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora, stambeno-komunalnu oblast i zaštitu životne sredine opštine Kolašin obavezuje da Dragoljuba Bukilića vrati na posao i rasporedi ga na radno mjesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi i radnom iskustvu.

Viši sud je naveo da je za krivično djelo neizvršenje sudske odluke potrebno da je odgovorno lice nadležno za izvršenje sudske odluke, a da nedvosmisleno stavlja do znanja da neće to da uradi, kao i da u njegov djelokrug rada spada postupanje po pravosnažnoj i izvršnoj sudskoj odluci.

"Može se zaključiti da nijedna odredba ni iz Zakona o lokalnoj samoupravi, ni Zakona o državnim službenicima i namještenicima, ne utvrđuje obavezu predsjednika opštine da postupa po sudskim odlukama u ovakvim slučajevima. Predsjednik opštine bi bio nadležan jedino kada bi se radilo o sudskoj odluci koja se tiče predsjednika opštine, kada je on odlučivao iz sopstvene nadležnosti, odnosno kada bi bilo naloženo vraćanje na rad službenika zaposlenog u službi predsjednika opštine, menadžera i glavnog arhitetke, prema, kojima, po Zakonu o lokalnoj samoupravi, predsjednik opštine ima prava i obaveze poslodavca", navodi se u obrazloženju presude Višeg suda

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније