Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Č.J. [ N1 ]

22. 02. 2022. 11:17 >> 16:49

BOTANIČKA BAŠTA KEMBRIDŽA

U oluji palo "Njutnovo stablo jabuke"

Botanička bašta univerziteta Kembridž izgubila je svoje "Njutnovo stablo jabuke" u oluji Junis. Kustos vrta Semjuel Brokington rekao je da je drvo posađeno 1954. i da je stajalo na ulazu u botanički vrt Bruksajd 68 godina.

Kazao je da je to stablo klon onoga koje je navelo Isaka Njutna da otkrije zakone gravitacije, piše BBC.

Izvorno stablo s kojeg je pala jabuka, što je Njutna inspirisalo da osmisli svoju teoriju gravitacije, nalazi se u Vulstorp Mejnoru u Grentamu u Linkolnširu.

Iako je palo u oluji u 19. vijeku, stablo je preživjelo i tokom godina se razmnožavalo kalemljenjem.

Brokington je rekao da je analiza pokazala da su tri stabla u Kembridžu, uključujući i ono u botaničkom vrtu, klon Njutnovog izvornog stabla jabuke.

Iako je pad stabla u nevremenu u petak bio "tužan gubitak", ono je ionako već bilo "na odlasku" jer ga je napala gljivica.

Botanička bašta već je u postupku dobijanja potomka "Njutnovog stabla jabuke" kalemljenjem, rekao je Brokington.

Najmanje devet osoba je poginulo, mnogi od pada drveća, u oluji Junis koja je zadesila Irsku, Britanjiju, Belgiju i Holandiju, dok je oko 400.000 ostalo bez struje u Britaniji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније