Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

RTS [ B.B. ]

09. 04. 2022. 23:38 >> 23:37

U KEMBRIDŽU

Naučnici uspjeli da ćelije kože podmlade za 30 godina

Naučnici Instituta Babraham u Kembridžu uspješno su reprogramirali ćelije kože da izgledaju i ponašaju se kao da su 30 godina mlađe. Međutim, ova procedura još ne može da uđe u kliničku praksu, jer su prethodne studije otkrile da povećava rizik od raka.

Tim sa Instituta u Kembridžu uspješno je podmladio ćelije kože pedeset trogodišnje žene tako da izgledaju i ponašaju se kao kod 30 godina mlađih žena, saopštili su iz istraživačkog centra.

Početna namjera istraživačkog tima je bila da koristeći odrasle ćelije, stvori embrionalne matične ćelije koje se mogu primijeniti na bilo koju vrstu ćelija u tijelu. Dobitnik Nobelove nagrade Šinja Jamanaka, istraživač sa Univerziteta Kjoto u Japanu, prvi je 2006. godine pretvorio "normalne“ ćelije koje imaju specifičnu funkciju u matične ćelije.

Njemački molekularni biolog Volf Reik, postdoktorand Dildžit Džil i tim Instituta Babraham započeli su istraživanje na osnovama Jamanakinog rada. Jamanaka je uzgajao matične ćelije izlažući odrasle ćelije dejstvu četiri molekula u trajanju od oko 50 dana – jedinstvena metoda koju je nazvao iPS.

Reikov i Džilov tim je izložio ćelije kože istim molekulima samo 13 dana, a zatim ih pustio da rastu u prirodnim uslovima, prenosi Bi-Bi-Si.

Proučavajući proizvodnju kolagena u ćelijama, istraživači su otkrili da su starosne promjene na ćelijama kože uklonjene i one su privremeno izgubile svoj identitet. Nakon rasta u normalnim uslovima tokom određenog vremenskog perioda, istraživači su otkrili da su ćelije ponovo počele da se ponašaju kao ćelije kože.

Tim je zatim izmjerio biološke promjene vezane za uzrast u reprogramiranim ćelijama i otkrio da se ćelije podudaraju sa profilom 30 godina mlađih osoba u odnosu na referentne skupove podataka, naveo je Džil u saopštenju.

"Sjećam se dana kada sam dobio rezultate i nisam baš vjerovao da su neke ćelije 30 godina mlađe nego što je trebalo da budu“, rekao je Džil u izjavi za Bi-Bi-Si. „Bio je to veoma uzbudljiv dan“.

Istraživanje je obavljeno u laboratoriji, a Volf Reik naglašava da ovaj postupak ne može automatski imati kliničku primjenu, jer metod koji se koristi za podmlađivanje ćelija ima potencijal da poveća rizik od raka, vjerovatno zbog stvaranja trajnih genetskih promjena unutar ćelija.

Mikrobiolog, ipak, dodaje da bi metod podmlađivanja ćelija mogao pomoći da se ubrza vrijeme zarastanja kože kod teških opekotina i da bi možda mogao da produži ljudski život.

"Na kraju, možda, ipak, uspijemo da identifikujemo gene koji se podmlađuju bez reprogramiranja, a posebno ciljamo na one koji umanjuju efekte starenja“, dodao je Reik.

Istraživači su objavili svoje nalaze u časopisu eLife.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније