Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Vlado Popović

15. 04. 2024. 12:57 >> 12:57
Čitaj mi:

Pregled Bundeslige:

Leverkuzenu istorija, Štutgart "juri" Bajern na tabeli

Bajer Leverkuzen novi je fudbalski vladar Njemačke!

Prva, istorijska, titula za tim Ćabija Alonsa obezbijeđena pet kola prije kraja sigurnom pobjedom nad Verderom na "BayAreni" 5:0 u dvadeset devetom kolu Bundeslige za velikih šesnaest bodova više od najbližih pratilaca, doskorašnjeg šampiona Bajerna i Štutgarta, čime se konačno oslobodio dugogodišnjeg neprijatnog nadimka "Neverkuzen", ali dobio novi, "Neverluzen", zbog svjetskog rekorda – četrdeset tri utakmice bez poraza.

S obzirom na to da Leverkuzena čekaju finale Kupa Njemačke s drugoligašem Kajzerslauternom i završnica Lige Evrope, lako može doći i do trostrukog slavlja u gradu na Rajni.

“U ovom trenutku… nevjerovatno je. Uzeti titulu prvi put u istoriji i biti dio svega toga… uvijek je posebno. Vidjeli ste uzbuđenje među navijačima prije i tokom meča i koliko im znači sve ovo. Kroz vrijeme shvatićemo značaj ovog uspjeha i način na koji je ostvaren – ne toliko zbog rezultata koliko zbog odličnih igara. Tokom sezone pokazali smo da apsolutno zavređujemo ovo i zaista sam srećan što sam ovdje. Izborili smo se s pritiskom i zaslužujemo da uživamo”, kazao je Ćabi Alonso nakon ispisane istorije.

“Ne znam šta je naša tajna, da budem iskren. Imamo fantastičan tim sa sjajnim individualcima, izuzetan kvalitet i vrsnog trenera. Ovo što pokazujemo ove sezone ući će u istoriju, ali ne želimo da se zaustavimo. Dan u ovakvom ambijentu i s ovakvim navijačima pamtiću dok sam živ. Nadam se da neću piti previše kako ne bih nešto zaboravio", kazao je Lukaš Hradecki, kapiten Leverkuzena.

Osmi trijumf u nizu začinjen s pet golova u mreži Verdera kom je to šesti poraz u prethodnih sedam duela “potpisali” su Viktor Bonifejs s “bijele tačke” u dvadeset petom, Granit Džaka kog je pronašao upravo Bonifejs u šezdesetom i trostruki strijelac, fenomenalni dvadesetogodišnji vezista, Florijan Virc, u šezdeset osmom nakon pasa Roberta Andriha, osamdeset trećem iskoristivši dugu loptu Ezekjela Palasiosa i posljednjem minutu kada ga je uposlio Aleks Grimaldo. Jedan od najtraženijih igrača današnjice ima sedamnaest golova i osamnaest asistencija. Leverkuzen je najefikasniji tim u pet najjačih evropskih liga s gotovo tri gola po utakmici, dok je golman i kapiten Lukaš Hradecki primio najmanje pogodaka u Bundesligi (devetnaest) i sačuvao mrežu u petnaest mečeva.

Jedanaestostruki uzastopni prvak, Bajern, niz od tri duela bez pobjede u svim takmičenjima prekinuo je protiv pretposljednjeg Kelna u Minhenu 2:0 zahvaljujući Rafaelu Gereiru na dodavanje Džošue Kimiha iz kornera u šezdeset petom minutu i Tomasu Mileru kaznivši grešku odbrane u dodatku. 

"Nemam objašnjenje za ovakvu dominaciju Leverkuzena, ali jasno je - ne znaju za poraz i igraju fantastično, zasluženo su najbolji. Ne možemo da ih pratimo", kazao je Tomas Tuhel. 

Trećeplasirani Štutgart nastavio je potjeru za Bajernom s identičnim brojem bodova (šezdeset tri) i Ligom šampiona ubjedljivo savladavši Ajntraht kod kuće 3:0 na otvaranju kola. Sav posao protiv tri mjesta lošije plasiranog rivala Štutgart je obavio u prvom poluvremenu na krilima novog klupskog rekordera, strijelca dvadeset pet golova u sezoni, Serhua Žirasija, kog je proigrao Anđelo Štiler u jedanaestom, Denisa Undava kom se upornost isplatila u sedamnaestom i Džejmija Levelinga nakon prekrasne asistencije upravo Undava u trideset sedmom minutu za drugi trijumf zaredom, deveti u posljednjih jedanaest prvenstvenih utakmica.

Derbi između dvije Borusije u Menhengladbahu pripao je onoj iz Dortmunda 2:1 za šta je najzaslužniji dvostruki strijelac, Marsel Zabicer, pogocima u dvadeset drugom iskoristivši odličnu dugu loptu Nika Šloterbeka i dvadeset osmom minutu iz jedanaesterca za koji se izborio upravo Šloterbek. Poraz domaćih ublažio je Maksimilijan Vober kom je asistirao Frank Onorat iz kornera u trideset šestom. Meč je obilježila i nevjerovatna scena početkom nastavka kada je dosuđen penal za Dortmund koji je realizovao Zabicer za prvi "het-trik" u karijeri, ali od svega toga nije bilo ništa zbog poziva iz VAR sobe poslije kog je sudija ponovo pogledao ima li elemenata za jedanaesterac koji je već izveden i isti poništio - što je goste ostavilo u potpunoj nevjerici. Dodajmo da je od pedeset petog minuta Dortmund igrao s desetoricom zbog drugog žutog kartona Karimu Adejemiju. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније