Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Rukomet

Mina [ Objavio: O.Z. ]

03. 01. 2018. 16:25 >> 15:52
1

PERUNIČIĆ O STANJU U RUKOMETU

Tragedija sporta koji je stvorio šampione

Stanje rukometa u Crnoj Gori i Srbiji nije na zavidnom nivou i to je tragedija sporta koji je iznjedrio mnogo šampiona i osvajača klupskih i reprezentativnih trofeja, kazao je nekadašnji reprezentativac SR Jugoslavije Nenad Peruničić.

On je u intervjuu agenciji Mina kazao da su slabiji rad i ulaganja dovela da se na šampionate ne ide da bi se osvojila medalja već da se prođe prvi krug.

„Negdje se u karakteru poljuljalo i došlo se u situaciju da se radujemo pobjedama protiv rivala koji su ranije služili samo kao jači trening. Nekada je bilo nezmislivo da se na šampionat putuje sa ambicijama da se ostvari pobjeda i izbori drugi krug. To je kulminacija slabijeg rada i ulaganja u rukomet. U Srbiji je problem što su neki sportovi iskočili u prvi plan, a mi smo se uljuljkali u svemu onome što je kao sport nekada bio“, rekao je Peruničić.

On smatra da Crna Gora ima talentovanu generaciju i nekoliko ozbiljnih igrača, ne želeći da komentariše šanse crnogorske reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj.

„U Crnoj Gori ima par momaka koji su univerzalci i ozbiljni igrači. Suština je koliko će ih držati motiv i koliko će izrasti kao igrači“, kazao je Peruničić.

Rukometaš rođen u Pljevljima kazao je da mu je žao što su u Crnoj Gori praktično ugušeni rukometni centri prepoznatljivi na jugoslovenskoj rukometnoj mapi.

„Ne znam šta se desilo sa crnogorskim rukometom. Pljevlja, Berane, Mojkovac i Bar bili su rukometni centri, dok je Lovćen bio u Evropi preozbiljan. U mom rodnom gradu bilo je toliko talentovanih igrača i neshvatljivo je da se to ugasi. Tadašnje Druge lige bile su klase za sadašnje Prve. Žalim da se tako nešto pogubi i nestane, jer rukomet nam je mentalitetom najbliži. To je sport u kojem može da se napravi vrhunski rezultat sa mnogo manje ulaganja nego recimo u fudbalu“, kazao je Peruničić.

On je naglasio da rukomet u Srbiji nije na zavidnom nivou i da žali što je stanje u Crnoj Gori još lošije.

„Sama činjenica da je kod nas bolja situacija najbolji je komentar stanja u crnogorskom rukometu. To je tragedija o sportu koji je dao toliko velikih igrača i klubova, koji su bili konkurentni i u SFRJ. Lovćen je bio među osam najboljih u Evropi, što je gledajući iz ovog ugla ogromna stvar. Imali su ozbiljan tim sa reprezentativcima. Na žalost to je ugašeno, iako taj sport prirodno leži ovom podneblju, pravi fajterski sport pun emocija i adrenalina“, kazao je Peruničić.

On je istakao da je prošlo vrijeme kada su svi željeli da igraju rukomet.

„U Crnoj Gori je kada sam počinjao u mojoj generaciji bilo igrača koji su bili talentovaniji od mene. Radilo se i ulagalo, a sve to pratio je rezultat“, saopštio je Peruničić.

On je istakao da je u Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji napravljen sistem i da su ulaganja dala rezultate.

Peruničić je kazao da nije zadovoljan SEHA ligom, navodeći da to regionalno takmičenje ima dobru i lošu stranu.

„Više lošiju nego dobru. To je i dalje turnirsko takmičenje, bez ikakvog rezultatskog značaja. Ništa se neće promijeniti sve dok se ne napravi sistem kao u ABA ligi, gdje su mjesta vezana za Evropu. Neće imati nekog smisla osim održavanja forme koja koristi više velikim klubovima sa ogromnim budžetima. Njihove lige su slabije, kroz SEHA ligu održavaju formu za ono što ih očekuje u Ligi šampiona“, kazao je Peruničić.

On je podsjetio da klubovi iz Srbije u SEHA ligi doživljavaju ubjedljive poraze, navodeći da je to najbolje ogledalo i činjenično stanje srpskog rukometa.

„Današnji klinci poslije godinu ili dvije pažnje odlaze preko i vraćaju se brzo jer ne mogu da prođu ni u slabijim ligama. Ima krivice svih nas, prije svega onih koji još žive u osamdesetim godinama. Mora se krenuti od nule, ako treba i prepisati sisitem, ono što je dobro. Najbolji primjer je Hrvatska, koja je sada dominantna sila“, kazao je Peruničić.

On je naglasio da je prilika da se rukomet u Srbiji podigne na viši nivo bilo Evropsko prvenstvo koje je odigrano u toj državi, navodeći da nije iskorišćeno na pravi način.

„Ukazivali smo na probleme, uvjeravali smo da su promjene neophodne. Nijesu prihvaćeni predlozi i to je uslovilo da se distranciram. Posvetio sam se Crvenoj zvezdi, klubu koji volim, prenosim iskustvo momcima“, kazao je Peruničić.

On je, komentarišući predstojeće Evropsko prvenstvo, kazao da smatra da je domaćin prvi favorit.

„Hrvatska će imati ogroman motiv, njihov sistem i odnos prema reprezentaciji svrstava ih među glavne favoritime. Tu su i Norveška kao nova snaga i Francuska, Slovenija može biti iznenađenje. Volio bi da Crne Gora i Srbija budu iznenađenje. Srbiji neće biti lako pogotovo ako se zna gdje će igrati poslije svega što se dešavalo u Beogradu. Biće psihološki rat i ogroman pritisak. Ne idu sa ciljem da osvoje medalju, već da prođu prvi krug. To nije u skladu sa našim mentalitetom, ali to je realno stanje snage i kvaliteta“, zaključio je Peruničić.

Peruničić je karijeru počeo u pljevaljskom Rudaru.

Igrao je i za Jugović iz Kaća, beogradsku Crvenu zvezdu, francuski Pari Sen Žermen, špansku Bidasou, njemačke timove Kil, Magdeburg i Valau, mađarski Pik Seged, španske klubove Barselonu i Alkesiras i podgoričku Budućnost.

U karijeri je dva puta bio pobjednik Lige šampiona i po jednom Kup EHF i Kup pobjednika kupova Evrope.

Po tri puta osvajao je titulu prvaka i Kup Njemačke, po jednom Super kup te države, Kup Mađarske, trofej prvaka, Kupa i Superkupa Španije i prvaka Crne Gore i Srbije.

U reprezentativnom dresu bivše SR Jugoslavije osvojio je bronzane medalje na Evropskom prvenstvu 1996. i na šampionatu svijeta tri godine kasnije.

Za najboljeg igrača Španije proglašen je 1995. godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније