Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 09. 2015. 15:53 >> 15:42
2

PREDSTAVILI PROGRAM

UCG u fokusu interesovanja URA

U Crnoj Gori je najveći problem što institucije ne funkcionišu i što Univerzitet Crne Gore (UCG) radi kao isturena partijska ćelija, ocijenjeno je iz Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA).

URA je predstavila danas program "Tima za nauku i obrazovanje", koji ima deset naučnika među kojima su univerzitetski i srednjoškolski profesori.

Koordinator Tima, Tatjana Bečanović, je kazala da će u fokusu interesovanja URA biti UCG, jer je to najviša obrazovna institucija u državi.

„Sve anomalije na tom univerzitetu pokazuju da je društvo u ogromnom problemu, jer takve nepravilnosti u njegovom radu nisu bile prepoznate čak ni za vrijeme komunističkog režima“, kazala je Bečanović na konferenciji za novinare.

Ona je navela da je najveći problem u Crnoj Gori što institucije ne funkcionišu, što su urušene, a UCG doveden je do nepostojanja.

„On postoji kao isturena partijska ćelija koja se uređuje po partijskim, a ne po naučnim i obrazovnim principima“, smatra Bečanović.

Ona je kazala da izbori dekana i rektora u suštini nisu izbori nego samo instaliranje podobnih kadrova koji se šalju na UCG iz jednog političkog centra, a to je Demokratska partija socijalista (DPS).

„Dok se UCG bude uređivao na taj način ne može ni nauka ni obrazovanje ići dalje“, ocijenila je Bečanović.

Ona je rekla da praktični problemi koji su se pojavili pod uticajem političkog ili partijskog uređivanja UCG jeste nevjerovatan tretman mladih ljudi koji se bave naukom.

„Trideset pet doktoranata sa Filozofskog fakulteta vraćeno je sa sjednice Senata UCG, jer su njihovi mentori nedovoljno kompetentni da vode njihove radove“, ukazala je Bečanović.

Prema njenim riječima, apsurd je da upisujete nekog na doktorske studije, pri tom niste u stanju da mu omogućite mentora i regularan tok dokrorskih studija.

SCI lista, kako je navela, djeluje kao bič na UCG i zloupotrebljava se prilikom izbora profesora u više zvanje, a zloupotrebljava se i u vezi kandidata doktorskih studija.

„Statut i pravilnik UCG ne pominju tu listu i postavljam pitanje regularnosti rada Senata koji se upravlja pravilama koji ne postoje u Zakonima UCG“, kazala je Bečanović.

Ona je navela da će depolitizacija obrazovnih instutucija, pervenstveno UCG bite jedan od ključnih ciljeva URA. „Zastrašujuća je što je Ministarstvo nauke zasnovano na principima falsifikovanja naučnih radova i diploma. To su sistemske anomalije i one se moraju ispravljati sitemskim djelovanjem“.

Cilj URA, kako je pojasnila Bečanović, jeste sekularno obrazovanje koje se podrazumijeva u programu tog pokreta.

Ona je kazala da se ono zasniva na odvojenosti države i crkve i da crkva i u Crnoj Gori uređuje obrazovni sistem.

„Iako to nije kroz programe vidljivo, jako je veliki utacaj crkve na politiku koju vodi DPS“, smatra Bečanović.

Ona je rekla da je jedan od programskih ciljeva URA građanski program obrazovanja koji podrazumijeva da su svi praipadnici nacionalnih ili seksualnih manjina dobrodošli u to obrazovanje.

„Posebno su ugroženi pripadnici LGBT i romske populacije u Crnoj Gori“, ukazala je Bečanović.

Član tima za obrazovanje i nauku URA Rajka Glušica poručila je da će se se taj pokret zalagati da obrazovanje, kao vrlo značajan segment crnogrskog društva, vode najbolji i najkomptetniji.

„Svjedoci smo da danas nije takvo stanje. Sve obrazovne institucije funkcionišu po principu partijske ćelije“, ocijenila je Glušica.

Ona smatra da oni koji vode obrazovne institucije imaju jedini zadatak - da obezbijede glasače u toj instituciji, ali nikako da u njoj unaprijede stanje i poboljšaju situaciju.

„Potrbeno je depolitizovati prosvjetni sistem i dati šansu najboljima u prosvjeti, jer oni treba da vode institucije i ustanove i donose odluke“, poručila je Glušica.

Potpredsjednik URA Šerbo Rastoder, kazao je da je glavni cilj URA da naprave pomak u onom segmentu društva koji smatraju važnim, a to je obrazovanje.

„Možemo iz iskustva reći da u istoriji UCG nismo imali kompleksnije stanje sa stanovišta onog što je univerzitet, a to znači – akademske slobode, autonimoja, sistem upravaljanja i odvojenost od politike“, kazao je Rastoder.

On smatra da UCG umjesto da funkcioniše po akdemskim pravilima, on funkcioniše po novim političkim ili kvazi političkim sistemima.

„Jedan od najnovijih izuma UCG je tzv. SCI lista koje nema nigdje u regionu, a nemaju je ni neki sistemi evropskih država“, kazao je Rastoder, navodeći da na taj način neki profesori nisu podobni da budu mentori.

Prema njegovim riječima, ako neko nije režimski čovjek nema šanse da doktorira na UCG.

„To je jedna kvalifikacija koja nas užasava, ponižava nas kao profesore i kao građane čini obaveznim da podignemo glas pored takve prakse“, ocijenio je Rastoder.

On je poručio da je URA spremna da na UCG organizuje reizbor svih redovnih profesora, ali ne po kriterijumima SCI liste nego po svjetskim.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније