Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž. [ TVCG ]

23. 08. 2016. 20:07 >> 21:47
22

ISPRED VLADE

Majke iz Rožaja prekinule protest

Majke iz Rožaja odlučile su da prekinu protest ispred Vlade. One navode da će čekati deset dana da se njihov problem riješi. Ukoliko se to ne desi, kako su kazale za TVCG, vratiće se u Podgoricu i nastaviti protest.

Predstavnica majki Amira Škrijelj kazala je da su bile na sastancima sa potpredsjednikom Vlade, Rafetom Husovićem i savjetnikom premijera, Radojem Žugićem, od kojih su dobili obećanja da će im riješiti problem sa dokumentacijom.

"Svu dokumentaciju će nam uvažiti i nadamo se da će najkasnije za 20 dana moći da prikupimo sve papire. Idemo kući. Žene su nam se razboljele. Bili smo po kiši i vjetru na ulicu", kazala je Škrijelj.

Podsjećamo da su jutros nakon noći provedene ispred zgrade Vlade, četiri majke iz Rožaja su, zbog lošeg zdravstvenog stanja, prevezene u Hitnu pomoć.

Ostale majke kazale su da su vjetrovita noć na pločniku i iscrpljenost učinili svoje. Ipak, poručuju da ne odustaju od zahtjeva.

Majke iz Rožaja traže da Vlada donese uredbu o naknadama za sve majke sa sjevera koje imaju bilo kakve dokaze da su na Birou provele 15 godina i za sve žene starije od 65 godina koje su izbrisane iz evidencije Zavoda.

Vlada: Centri će donijeti nova rješenja

Iz Vlade je saopšteno da su predstavnice majki nakon sastanka s potpredsjednikom Rafetom Husovićem saopštile da prekidaju protest i da se vraćaju u Rožaje gdje će sačekati okončanje procedura u vezi sa njihovim zahtjevima za ostvarenje prava za majke sa troje i više djece.

Navodi se da su sastanku kod Husovića su po nalogu predsjednika Vlade Mila Đukanovića prisustvovali i Žugić i sekreretar Ministarstva rada i socijalnog staranja Nikola Dedeić.

Dedeić je, kako se dodaje, upoznao predstavnice majki iz Rožaja sa trenutnom situacijom i obavijestio da su rješenja Centra za socijalni rad Rožaja zbog bitnih povreda odredaba upravnog postupka  poništena i vraćena prvostepenom organu na ponovni postupak.

"Upoznao ih je i sa sljedećim koracima koji moraju biti sprovedeni kako bi bile utvrđene sve činjenice i prikupljeni dodatni dokazi. Pozvao je sve majke kojima su poništena rješenja da se odazovu pozivu iz Centra za socijalni rad u Rožajama i dostave svu dokumentaciju koja može biti validna rekavši da će svi valjani dokazi i dokumenti biti upućeni Birou rada koji će na bazi novih dokaza, dostaviti nova uvjerenja Centru za socijalni rad kako bi taj organ u ponovnom postupku donio nova rješenja", navodi se u saopštenju.

Žugić je izrazio želju i spremnost da pomogne da se nađe najbolje rješenje i pravni osnov za rješavanje njihovog problema.

Husović je, kako je saopšteno, obavijestio predstavnice majki iz Rožaja da je o ovom problemu razgovarao i sa Đukanovićem, i da postoji spremnost da sve bude učininjeno kako bi u skladu sa Zakonom bila donijeta pozitivna rješenja za sve majke za koje postoji minimum zakonskih uslova.

"Husović je rekao da će se potruditi da procedure propisane Zakonom budu ubrzane te je stoga pozvao majke da prekinu protest i da završetak procedura sačekaju kod svojih kuća", zaključuje se u saopštenju.

Na kraju sastanka prisutne predstvanice majki iz Rožaja su zahvalile na prijemu i izrazile zadovoljstvo što dobile uvjeravanja od strane predstvanika Vlade da će im se pomoći da ostvare svoja prava i najavile su da će odmah prekinuti sa protestima ispred Vlade i da će se vratiti u Rožaje.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније