Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

26. 08. 2016. 10:37 >> 10:18
2

TUPONJA OCJENJUJE

Zemljotres u Italiji upozorenje za CG

Zemljotres u Italiji upozorenje je i za nas, jer moramo učiniti sve u našoj moći i poštovati propise o gradnji, kako bi se zašititili ljudski životi i imovina, saopštio je predsjednik Kluba poslanika Pozitivne Crne Gore, Goran Tuponja.

 

On je naveo kako je taj zemljotres oštro upozorenje i nama u Crnoj Gori kolika je sila prirode, a tu silu moramo uvažavati i prilagoditi joj se.

“Srećom, u Crnoj Gori dugi niz godina nijesmo imali zemljotrese razorne jačine. Ipak, ne smijemo zaboraviti da se Crna Gora, a naročito njen primorski i centralni dio, nalazi u zoni visokog seizmičkog rizika”, saopštio je Tuponja.

Upravo iz tog razloga, kako je dodao, amandmanom Pozitivne uvedena je obaveza ispitivanja statičke i seizmičke stabilnosti za sve objekte u procesu legalizacije neformalnih objekata.

“Podsjetiću da je u tom dijelu, predlagač zakona predviđao mogućnost da je za stambene objekte do 500 metara kvadratnih dovoljna izjava vlasnika da je objekat stabilan i siguran za upotrebu. Takvu mogućnost nijesmo smatrali prihvatljivom jer vjerujemo da bi mogla biti zloupotrijebljena nauštrb sigurnosti i bezbjednosti objekata. Amandmanom je definisano da samo stručno lice može uraditi analizu da je objekat stabilan i siguran za upotrebu”, kazao je Tuponja.

Prema njegovim riječima, zemljotresi su nepredvidivi i predstavljaju stalnu prijetnju našem području i sa tom činjenicom moramo se ozbiljno i odgovorno odnositi, strogo poštujući pravila struke pri projektovanju i izgradnji objekata kako bi objekti bili stabilni i sigurni za upotrebu, čak i onda kad se zemljotresi dogode.

“U tom dijelu ne govorimo ako, već kad, jer je sasvim izvjesno da će se zemljotresi dešavati”, poručuje Tuponja.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније