Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

20. 04. 2017. 12:36 >> 12:23

MANS POZIVA MORT

O novom zakonu otvoreno i sa svima

Praksa da se o ključnim zakonima u državi raspravlja iza zatvorenih vrata je nešto sa čime Vlada Crne Gore mora hitno da prekine, a najnoviji primjer postupanja Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) svakako nije doprinos u tom pravcu, ocijenjeno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

 

"Jučerašnja javna rasprava o Predlogu Zakona o planiranju i izgradnji koja je bila zatvorena čak i za medije je nešto što nije sprovođeno čak ni za vrijeme ministra Branimira Gvozdenovića, koji je makar umio da odglumi otvorenost i spremnost za saradnju. Resorni ministar Pavle Radulovića je prvo podmetnuo zakon koji je rađen iza zatvorenih vrata, tvrdeći da je već prošao javnu raspravu, a sada pokušava da novu raspravu u potpunosti obesmisli i limitira učešće javnosti. Zaista je teško dokučiti što je motiv ministra Radulovića da okrugli sto koji je organizovan u Privrednoj komori zatvori za medije", naveli su iz MANS-a.

Rješenja koja nudi novi zakon su, kako su ocijenili, u velikoj mjeri uzburkala javnost i jasno je da postoji ogromna potreba da se o njima povede najšira moguća rasprava.

"Tome u prilog govore i reakcije sa pravom nezadovoljnih predstavnika lokalnih samouprava kojima se predloženim aktom oduzima pravo da samostalno odlučuju i uređuju opštinske prostore, time doprinoseći sopstvenom razvoju. Želimo da vjerujemo da i u MORT-u, makar formalno, dijele mišljenje da planiranje prostora nije ekskluzivno pravo uskog kruga ljudi na vlasti i sa njima povezanih kriminalaca, niti da javni interes smije da bude podređen privatnom i profitnom interesu. Takođe se nadamo da će u tom ministarstvu na vrijeme prepoznati kakve sve posljedice po stanje u prostoru može imati usvajanje zakona u ovom obliku, kao i da je puno učešće javnosti neophodno kako bi se došlo do najboljih rješenja", saopštio je MANS.

Istakli su da očekuju da će MORT napustiti praksu organizacije rasprava iza zatvorenih vrata i omogućiti održavanje događaja na kojima će učestvovati sve zainteresovane strane, što će u krajnjem doprinijeti i cjelishodnijoj zaštiti javnog interesa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније