Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marija Radulović, TVCG

02. 05. 2017. 16:07 >> 17:15
2

PRODAJA I UGOSTITELJSTVO

Mnogi bez prazničnih dnevnica

Praznik rada većina zaposlenih u prodajnim i ugostiteljskim objektima provode radno. Dok će nekima na kraju mjeseca biti obračunate uvećane zarade za 150 odsto, pojedinima je rad tokom praznika vrednovan kao i svaki drugi na poslu. Iz Unije sindikata pozvali su jos jednom nadležne da se usvoji podzakonski akt kojim će jasno biti utvrđeni kriterijumi ko moze da radi tokom praznika.

Radnica u jednom od podgorickih butika Praznik rada dočekala je na radnom mjestu. O prazničnoj dnevnici ili slobodnom danu kaže nije bilo ni pomena.

"Dnevnice mi, nažalost, ne gledamo radimo kao svaki drugi dan. Jednostavno to ne postoji kod nas. Ne bih da pričamo za neku drugu firmu, ali kod mene na poslu to uopšte ne dobijamo. Plata je onoliko kolika je određena na početku i ne pomjera se odatle", priča sagovornica TVCG.

Kaže da dan na poslu tokom praznika nikako da prođe, a u strahu zbog gubitka posla željela da ostane anonimna.

"Nije bila nijedna mušterija, ali mi smo morali taj neki dio posla da odradimo i otišli smo kući nakon toga, dva sata prije punog radnog vremena. Nikakve koristi, nikakav trošak poslodavac nije imao tog dana i da smo ostali kući i da smo radili isto mu je bilo. Ali, on je ipak odlučio da ostanemo i radimo", istakla je ona.

Unija slobodnih sindikata (USS) pravi monitoring poslodavaca koji su radili tokom prvomajskih praznika.

"Na dan državnog ili nekog drugog praznika da me neko tjera da radim to je bestidno. Nijesu krivi poslodavci, koji tu jesu društveno neodgovorni, krive su institucije države, koje su atrofirane, koje neće d ato pitanje riješe. Od 2014. Ministarstvo ekonomije neće da donese podzakonski akt kojim se dodjeljuju kriterijumi za dozvole ko može da radi na taj dan", naglasio je predsjednik USS, Srđa Keković, u gosotvanju u emisiji "Replika" na TVCG.

Kako u Zakonu o radu ne postoje kriterijumi koje su te djelatnosti koje moraju da se odvijaju tokom praznika, dolazi do zloupotrebe zakona.

"Obzirom da nema toga akta i da niko ne može da dobije dozvolu, jer bez akta nema kriterijuma, imamo situaciju da naše institucije tumače tako da s obzirom da nema podzakonskog akta svi mogu da rade", istakao je keković

A dok se ne utvrde kriterijumi u zakonu, sagovornica TVCG ostaće bez dnevnice, a kaže da poslodavca ne smije da prijavi da ne bi ostala bez jedinog prihoda.

"Moram da ostanem tu gdje sam i jednostavno slušam i da radim to što mi se da", kaže djevojka koja je željela da ostane anonimna.

Dosadašnja praksa Inspekcije rada je da nakon isplate majskih zarada provjere da li su poslodavci zaposlenima isplatili praznične dnevnice.

Od glavne inspektorke rada nijesmo mogli dobiti komentar kako kontrolišu poslodavce, jer je poslala poruku da je van države.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније