Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: O. Z. ]

31. 05. 2017. 11:22 >> 13:38
3

KRENULA ZA GRČKU

Mečad dobila drugu šansu

Dva mladunčeta mrkog medvjeda Brundo i Maša, koji su do sada boravili u podgoričkom Prihvatilištu za oporavak divljih životinja, danas će biti prevezeni u Rehabilitacioni centar Arcturos u Grčkoj, gdje će se u narednih mjesec dana raditi ispitivanja kako bi stručnjaci utvrdili da li se mogu vratiti u divljinu.

Mečad iz Brestice su jutros sa stručnim timom međunarodne organizacije 4 PAWS i Centra za zaštitu i proučavanje ptica u specijalnom vozilu sa pratnjom krenuli ka Rehabilitacionom centru u Grčkoj u cilju procjene mogućnosti sprovođenja programa rehabilitacije.


"Nakon što su organizaciji koja se bavi krupnim sisarima Arcturos iz Grčke pristigle sporne fotografije mečića koji su, kako se to vidjelo iz fotografija, a uprkos instrukcijama da se to ne radi, bili u direktnom kontaktu sa ljudima, njihov stručni tim uoči samog odlaska 16. maja, povukao je odluku o prihvatu ovih divljih životinja, zbog kršenja međunarodnog protokola o načinu njihovog othranjivanja", saopštio je Centar za istraživanja ptica (CZIP).



Zahvaljujući intervenciji Ambasade Grčke u Crnoj Gori i Ministarstva održivog razvoja i turizma, donešena je odluka da se mečad ipak transportuju u Grčku na jednomjesečno kliničko ispitivanje, nakon čega će biti moguće donijeti zaključak o potencijalnom ulasku u program oporavka odnosno podivljavanja.

"Tek će nakon isteka tog perioda biti odlučeno o njihovoj daljoj sudbini obzirom da je već ranije procjenjeno da je stepen njihove pripitomljenosti na ljude krajnje rizičan, te da su šanse za njihov provratak na slobodu, usljed kontakta sa ljudima, svedene na minimum", kazali su iz CZIP-a.

Navode da je ovaj slučaj jedan od mnogih u Crnoj Gori koji je pokazao da problem zbrinjavanja divljih životinja zahtijeva sistemsko rješavanje uzroka, a ne samo posljedica.

"Takođe, ovaj primjer pokazuje da postoji rješenje za sve one životinje koje se nezakonito drže u zatočeništvu, te da je njihovo adekvatno zbrinjavanje u specijalizovanim azilima, uz adekvatnu brigu, moguće zajedničkim radom resornih ministarstava i inspekcijskih organa. Stoga očekujemo da se krene u konačno rješavanje svih pojedinačnih slučajeva kršenja Zakona o zaštiti prirode", kazali su iz CZIP-a.

Vlasnik Prihvatilišta za oporavak divljih životinja u kojem su bila smještena mečad, Miljan Miličković, kazao je za Pobjedu da je rastanak od Maše i Brunda bio težak, jer su se on i njegova porodica, ali i prijatelji vezali za mladunčad.

"U nekoliko prethodnih mjeseci o njima smo brinuli kao da su bebe, danonoćno i bez trunke loše namjere", bio je iskren Miličković. On je naveo da su pretrpjeli mnogo kritika od „zlonamjernih organizacija“, a sve kako bi spasili mečad.

"Jedino što bih volio je da u budućnosti svi zajedno u ovakvim situacijama brzo reagujemo i budemo spremniji kako bi u što većoj mjeri zaštitili našu životnu sredinu, što nam je prije svega i ljudska dužnost", poručio je Miličković.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније