Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

06. 08. 2017. 15:32 >> 15:03

MINISTARSTVO RADA

Pozvali sve da se uključe u javnu raspravu

Ministarstvo rada i socijalnog staranja pozvalo je sve zainteresovane da u narednih 40 dana učestvuju u javnoj raspravi o Nacrtu zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

Ministarstvo je pozvalo organizacije, udruženja i pojedince da se uključe u javnu jaspravu i daju doprinos u razmatranju teksta zakona.

Predlozi, sugestije i komentari na Nacrt zakona mogu se dostaviti na adresu ili faks Ministarstva, kao i na mejl kabinet@mrs.gov.me.

U obrazloženju teksta zakona se navodi da su u strateškim opredeljenjima u pogledu pristupanja Evropskoj uniji (EU), demokratskom razvoju i razvoju tržišne ekonomije, mogućnost zapošljavanja i prilagodljivost građana potrebama tržišta rada od vitalnog značaja za Crnu Goru.

“Proces približavanja EU i do sada ostvareni rezultati na tom putu zahtijevaju da se pitanja zapošljavanja i nezaposlenosti sagledavaju intenzivnije i u znatno širem kontekstu od važećeg zakonskog okvira”, navodi se u obrazloženju.

U toku primjene važećeg Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti, koji se primjenjuje od marta 2010. godine, došlo je do značajnih promjena u pogledu razvoja tržišta rada.

“U okviru postojećeg ekonomskog razvoja Crne Gore i odnosa ponude i tražnje na tržištu rada, potrebno je unaprijediti poslove u vezi sa zapošljavanjem kroz kreiranje efikasnijeg zakonskog okvira, koji će omogućiti veću fleksibilnost i efikasnost na tržištu rada”, dodaje se u obrazloženju.

Zakonom će se, kako se procjenjuje, kvalitativno unaprijediti usluge za tržište rada za nezaposlene osobe i ostale tražioce zaposlenja, sa ciljem njihovog bržeg prilagođavanja i uključivanja na tržište rada.

“Posredovanje pri zapošljavanju se prepoznaje kao temeljna aktivnost Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) na tržištu rada, sa posebnim osvrtom na posredovanje pri zapošljavanju u inostranstvu koje je bilo uređeno posebnim zakonom”, dodaje se u tekstu.

Novčana naknada, kao pravo iz osiguranja od nezaposlenosti, zakonom je definisana u skladu sa međunarodnim standardima socijalne sigurnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније