Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 09. 2018. 15:00 >> 14:41

PODRŠKA MINISTARSTVA NAUKE

Medalje i priznanja za crnogorsku grupu inovatora

Grupa crnogorskih inovatora osvojili su tri zlatne, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju, na 10. Međunarodnom sajmu pronalazaka i 3. Svjetskom forumu za pronalazače i inovacije IEI&WIIF 2018“. Sajam je održan u Foshanu, NR Kini, od 13. do 15. septembra.

Grupa crnogorskih inovatora, Milan Bojović, Željko Đurašević, Zoran Savović i Obrad Čabarkapa, osvojili su tri zlatne, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju, na 10. Međunarodnom sajmu pronalazaka i 3. Svjetskom forumu za pronalazače i inovacije IEI&WIIF 2018“.

Sajam je održan u Foshanu, NR Kini, od 13. do 15. septembra. Grupa crnogorskih inovatora osvojila je i osam priznanja od strane Singapura, Maroka i Egipta za nekoliko patenata koje su zaštitili u Zavodu za intelektualnu svojinu Crne Gore.

Učešće inovatora na Sajmu podržalo je Ministarstvo nauke, u okviru Konkursa za sunfinansiranje naučnoistraživačke i inovativne djelatnosti, po osnovu prijave za zaštitu i razvoj pronalaska “Uređaj za punjenje baterija za elektromobile”.

Grupa inovatora učesvovala je na brojnim sajmovima u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Rumuniji i Mađarskoj, na kojima su nagrađeni brojnim medaljama i priznanjima. Učesnici su istakli da su sajmovi idealna prilika da svoje pronalaske predstave široj javnosti i susretnu se sa potencijalnim investitorima. Na taj način, ukazala im se prilika za uspostavljanje odlične saradnje sa međunarodnim naučnoistraživačkim institucijama, poput Zapadnog univerziteta i Politehničkog univerziteta iz Temišvara, kao i nekoliko većih kompanija sa kojima je razmatranje dalje saradnje u toku. Kao najveće izazove u budućem periodu, istakli su saradnju sa domaćom naučnoistraživačkom zajednicom i pribavljanje sredstava za izradu funkcionalnih prototipova.

Zbog prezentacije i promocije pronalaska različitim ciljnim grupama koje su eventualno zainteresovane za razvoj sličnih inovativnih rješenja, Vesna Nikčević govorila je o značaju pravne zaštite pronalaska patentnom i van Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније