Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

29. 10. 2018. 12:31 >> 12:09
15

PLANINARSKO DRUŠTVO "RUMIA"

Rumiju sačuvati kao kulturno dobro svih

Rumiju bi trebalo sačuvati kao kulturno dobro svih, uz poštovanje svete planine, saopšteno je iz Planinarskog društva "Rumia" iz Ulcinja.

 

"Samim postavljanjem limenog objekta, desantom na vrh Rumije, poremećeni su međuljudski, međuvjerski i međunacionalni odnosi u ulcinjsko-barskom kraju i cijeloj Crnoj Gori", saopšteno je iz ovog društva.

Navodeći kako se bilo i većih iskušenja od igre žmurke sa "crkvom", iz Planinarskog društva "Rumia" kaže da će i ovo proći.

"Onima koji bi da se vrate vjekovima unazad, da prizivaju teorije zla i krvi, da uz to falsifikuju istoriju, sudiće vrijeme. Naše Udruženje je medijski napadano uz neistine i podmetanja, samo zbog pokušaja da obnovimo prastari dobri običaj da se na Rumiju izlazi zajedno, sve tri vjere, kako se to i činilo do uzurpacije i svojatanja vrha Rumije. Mi želimo da se Rumija sačuva kao kulturno dobro svih, da se poštuje sveta planina, da se tamo organizuju viteške igre, i da se kao moderno planinarsko društvo staramo o očuvanju prirode, o njenoj valorizaciji u turisticke svrhe", navode iz društva, napominjući kako je sada jasno "da smo samo zbog toga napadani".

Navodeći da ne žele da učestvuju u isključivoj i polarizovanoj retorici, iz društva saopštavaju kako očekuju da državni organi "koji su u procesu pregovaranja za članstvo u EU, preduzmu u ovom, i svakom drugom slučaju, konkretne korake, koji promovišu evropske vrijednosti: otvoreno građansko društvo, zejedništvo, poštovanje kulturne i prirodne baštine itd".

"I da ne dolivaju ulje na vartu ionako poremećenih odnosa. Naročito, da ne žmure na kršenje zakona koje može imati nesagledive posljedice. Ako se i ovoga puta ne bude preduzelo ništa, znaćemo da kratkovido procjenjuju da im politički ide u prilog remećenje međuvjerskih odnosa i stalne tenzije. A to nije donijelo dobro nikome", saopšteno je iz Plpaninarskog društva "Rumia", koje su podržale Monitoring group Ulcinj – Mogu, Udruženje umjetnika i intelektualaca "Art Club", Institut IDEA, Udruženje žena "Anima" Ulcinj, kao i jedan broj nezavisnih intelektualaca.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније