Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

07. 03. 2019. 07:32 >> 07:01
3

U IBD-U

Dijete s komišionima danima čekalo na pregled

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković sproveo je postupak protiv Instituta za bolesti djece po pritužbi D.N. čijoj je bebi od 11 mjeseci i pored febrilnih napada (komišiona) bio uskraćen specijalistički pregled i objašnjenje o stanju, jer je neurolog bio na bolovanju i oridinirao samo jednom sedmično.

U mišljenju zamjenice ombudsmana Snežane Mijušković, u koji je Dan imao uvid, ističe se da je, po navodima majke, djevojčica dobila febrilni napad prošle godine zbog povišene temperature i to je prvi put da se ovaj zdravstveni problem pojavio.

Po mišljenju zaštitnika, ovakav pristup zdravstvene ustanove nije u skladu da Etičkim kodeksom Ministarstva zdravlja koji propisuje da je u vršenju poslova, u odnosu sa korisnicima usluga, zaposleni dužan da postupa profesionalno i konstruktivno, pokazujući zainteresovanost i strpljenje, naročito u odnosu sa neukom strankom.

Prema izjavi majke, ona je trećeg dana napustila bolnicu i dijete povela kod drugog ljekara, koji ordinira u privatnoj ordinaciji, zbog nezadovoljstva odnosom bolničkog osoblja i nedostatkom informacija o zdravstvenom stanju djeteta.

"Majka je navela da se uplašila za život djeteta ne znajući kako da reaguje. S djetetom je došla u Dječju bolnicu i oko 16.30 časova smještena je na odjeljenju Pedijatrija B; osoblje joj nije objasnilo zdravstvenu situacije bebe, već je navedeno da će joj sve što treba objasniti neurolog. Smještena je u veoma maloj sobi sa krevecem za bebu i stolicom; dva dana i dvije noći je provela stojeći nad djetetom jer nije bilo ležaja za nju kao pratioca. Bilo joj je otežano da podoji dijete i na odjeljenju nijesu imali sve što je neophodno za liječenje djeteta. Prilikom vizite, 12.3.2018. godine pitala je ljekara o zdravstvenoj situaciji bebe i rečeno joj je da će neurolog sve pojasniti. Međutim, neurolog nije dolazio toga, niti narednog dana, a 14.3.2018. godine saopšteno joj da je neurolog na bolovanju, da ne znaju kad će se vratiti i da treba da sjedi i čeka. Ona je na svoju odgovornost, 14. marta prošle godine napustila bolnicu sa djetetom, bez ikakvog uputstva u vezi sa febrilnim napadima. Nakon toga je odvela dijete u privatnu pedijatrijsku ordinaciju gdje je pregledao neurolog i propisao odgovarajuću terapiju. Nekoliko puta je zahtijevala otpusnu listu od Instituta, a izdali su joj je tek nakon dva mjeseca od izlaska iz ustanove. Kazala je i da je otpusnu listu potpisao ljekar koji nije nikada pregledao dijete i koja nema datuma izdavanja. Majka smatra da njeno dijete nije dobilo adekvatnu zdravstvenu zaštitu", navodi se u mišljenju ombudsmana.

Zaštitnik zapaža da Institut za bolesti djece u svom sastavu ima i odjeljenje za neurologiju za epileptologijom, međutim, prema izjašnjenju KCCG, ljekar neurolog ordinira samo petkom.

"Podnositeljka pritužbe, nezadovoljna uslovima i smještajem u bolnici, kod činjenice da nije željela da se odvoji od djeteta ni radi sopstvenog odmora, samoinicijativno je s bebom napustila bolnicu", navodi ombudmsan.

U mišljenju ombudsmana da se u izjašnjenju Kliničkog centra ističe da je dežurni pedijatar koji je primio dijete, majci objasnio prirodu bolesti, ali da njoj to očigledno nije bilo dovoljno.

"U situaciji kada roditelj na svoju ruku izvede dijete, time djelimično preuzima odgovornost za zdravlje svoga djeteta. Roditelji to obično rade bez znanja ordinirajućeg ljekara. Da je majka ostala još dva dana u bolnici, njeno dijete bi najvjerovatnije bilo pregledano i od strane neurologa koji ordinira petkom; da je majka djeteta mogla, po izlasku iz bolnice, da se obrati svom izabranom pedijatru koji bi joj dao savjet kako da se ponaša u slučaju ponavljanja konvulzija, ali da je ona izabrala usluge privatnog doktora", navodi iz KCCG.

Iz KCCG navode da smještaj za pratioca ne podrazumijeva obavezno i krevet.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније