Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

20. 04. 2019. 10:17 >> 10:16
1

NEOBIČNO PUTOVANJE

Mari i Nil čiste Crnu Goru i Evropu

Dvoje Francuza su prije više od godinu napustili komfor koji su im pužali poslovi fotografa i menadžera za ljudske resurse. Uštedjeli su dovoljno novca i krenuli da bolje upoznaju Evropu. Put ih je prije mjesec doveo u Crnu Goru gdje će biti još nedjelju dana.

Parižani Mari i Nil u februaru 2018. godine krenuli su na dugo i neobično putovanje - i to pješačeći.

“Prolazimo 10 hiljada kilometara kroz 17 zemalja na evropskom kontinentu," kaže Meri Kuder.

“Putovanje je napravilo velike promjene u našim navikama, načinu na koji živimo i provodimo dane. Probudimo se ujutro i ne znamo šta ćemo otkriti. Moramo sebe i naše susjede da znamo bolje. Više znamo o Kini, Tajlandu, Meksiku nego o Bugarskoj. Mi moramo da razumijemo Evropu”, kaže Nil Hupnot.

“Počeli smo u Portugalu, krenuli ka Španiji, Francuskoj, Italiji, Švajcarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i sada smo u Crnoj Gori", kaže Kuder.

A, kakav je utisak ostavila naša zemlja na Mari i Nila?

“Za nas je Crna Gora u prve tri zemlje koje smo do sada prošli. Predjeli su ludi. Priroda je svugdje," kazala je Kuder.

“Bilo je iznenađenje za iznenađenjem kako smo išli ka jugu. Stigli smo do kanjona Mrtvice koji treba da bude nacionalni park. To je mjesto jedno od najljepših koje smo vidjeli tokom cijelog puta”, isttiče Hupnot. 

Ono što njihovo putovanje čini interesantnijim je to da usput skupljaju smeće na koje naiđu. Ta aktivnost je dio projekta njihove nevladine organizacije.

“Skupljamo smeće svaki dan dok šetamo, što svako ustvari može da radi", kaže Mari Kuder.

Nažalost, u našoj zemlji su imali pune ruke posla.

“Mnogo je smeća pored puta. Može svugdje da se vidi plastika, metal i staklo", rekao je Hupnot.

“U nacionalnim parkovima, na planinama, uz divna jezera, u kanjonima, možete naći sve - otpad sa farmi, televizore, mašine za pranje veša, plastiku," kaže Kuder.

Zato je, smatraju naši sagovornici, najvažnija edukacija od malih nogu.

“Ako krenemo pogrešnim putem, planeta neće biti u mogućnosti da to podnese. Ako pokušamo sada da popravimo stvari još imamo šansu da vidimo ljepote zemlje. Treba da idemo u tom pravcu da bismo vidjeli i živjeli ljepše," rekao je Hupnot.

Mari i Nil za sedmicu nastavljaju put ka Albaniji, pa sve do konačnog odredišta - Turske. Vjeruju da će tamo stići do kraja godine.

Nemanja Živaljević, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније