Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

27. 11. 2019. 13:04 >> 13:06
1

SAVJET ZA KONTROLU POLICIJE

Prostorije za pritvor u OB Tivat nijesu za korišćenje

Savjet za građansku kontrolu rada policije preporučio je da se zbog uvažavanja dostojanstva i poštovanja prava građana, odustane od daljeg korišćenja prostorija za zadržavanje u Odjeljenju bezbjednosti Tivat, a da se za tu namjenu koriste prostorije u OB Kotor.

Preporuka Savjeta je u skladu sa već izdatom preporukom CPT (33), kojom je policijskim vlastima preporučeno da se zatvori policijska stanica u Tivtu, zbog posebno loših uslova u pogledu prostora za pritvor, kao i kancelarija inspektora, uključujući slab pristup prirodnoj svjetlosti, nedovoljan pristup vještačkom osvjetljenju, zapuštene uslove, pukotine na podovima i krovu i ćelije nedovoljne veličine.

"Savjet je takođe preporučio da MUP Crne Gore i Uprava policije izvrši nabavku dovoljnog broja higijenskih kompleta minimalne sadržine - toalet papir, četkica i pasta za zube i peškir od kojih će odgovarajući broj uvažiti i specifične potrebe zadržanih lica ženskog pola i najavio da će u 2020. godini sprovoditi periodične provjere", ističe se u saopštenju Savjeta.

Kako dodaju, samostalno i kroz saradnju sa drugim institucijama Savjet je obavio monitoring posjete službenim prostorijama policije što je podrazumijevalo i sagledavanje materijalnih uslova za boravak zadržanih građana.

Kroz svoj rad promovišu i zastupaju poštovanje standarda i preporuka Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT). Posebno su pozdravili namjenske instrukcije direktora Uprave policije, kako bi najnovije preporuke CPT-a u odnosu na policijske vlasti bile kvalitetno i odgovorno primijenjene u svakodnevnoj crnogorskoj policijskoj praksi. Na taj način je Uprava policije jasno poručila da pojačano prati policijsko postupanje prema građanima lišenim slobode.

"O preporukama CPT Savjet je kontinuirano razgovarao sa Upravom policije u sklopu uspostavljenih kanala komunikacije. Na posebnoj sjednici Savjeta, od 25. novembra, posvećenoj saradnji sa MUP Crne Gore - na kojoj su učestvovali ministar unutrašnjih poslova, te čelnici poslova nadzora i unutrašnje kontrole policije - takođe je razgovarano i o sprovođenju preporuka CPT. Zajednički je prepoznat unaprijeđen odnos Uprave policije prema preporukama CPT a diskutovano je o standardima, odnosno materijalno tehničkim uslovima, određenih prostorija za zadržavanje na primorju i na graničnim prelazima i mogućnostima da se pritvorenim licima omoguće, na određeni način, šetnje i vježbe na otvorenom", ističu u Savjetu.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније