Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

16. 12. 2019. 19:31 >> 19:39
4

MATICA CRNOGORSKA

Istrajati nad čuvanjem crnogorskog identiteta

Matica crnogorska i njeni programi imaju visok kvalitet, osvješćuju crnogorsko biće i afirmišu multietničku Crnu Goru, saopšteno je na redovnoj Skupštini Matice.

Istaknuto je da je Matica crnogorska donošenjem dva programa - Crna Gora pred izazovima budućnosti i Crna Gora na evropskom putu, i njihovim sprovođenjem, demonstrirala strategiju u svom djelovanju.

"Ona će nastaviti svoju misiju i istrajavati na projektima otkrivanja, čuvanja i njegovanja crnogorske kulture, identiteta i istine o Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

U raspravi povodom izvještaja o radu učestvovalo je više delegata Skupštine.

Kako se navodi, zapažene besjede, posvećene aktuelnoj društvenoj zbilji, neriješenim državnim i identitetskim pitanjima, izazovima i prijetnjama crnogorskog društvo održali su Radovan Radonjić, Čedomir Bogićević i Ilija Despotović.

"Dugogodišnji generalni sekretar Matice crnogorske Marko Špadijer, komentarišući rad u proteklom periodu, predložio je niz konkretnih programa i aktivnosti u pojedinim opštinama, kojima bi se podizala svijest i jačao lokalpatriotizam", kaže se u saopštenju.

O radu Matice crnogorske u protekloj godini, kao i o planovima za naredni period, govorio je generalni sekretar Ivan Ivanović koji je kazao da je realizovano više od 50 programa, tribina, promocija, izložbi, koncerata, jedan naučni skup.

"Matica crnogrska je više puta javno reagovala saopštenjima povodom napada na crnogorsko državno, duhovno i nacionalno biće", rekao je on.

U izvještajnom periodu Matica crnogorska je objavila 11 knjiga i pet brojeva časopisa "Matica".

Matica crnogorska je obilježila značajne jubileje i godišnjice.

"Sa više tribina i predavanja ukazali smo na vijek od nelegalne i nelegitimne Podgoričke skupštine, kao i na vijek od patriotskog otpora okupaciji i aneksiji Crne Gore, Božićni ustanak 1919. godine i komitski pokret", kazao je Ivanović.

Matica je povodom 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata predstavila šest objavljenih knjiga posvećenih Crnoj Gori u periodu 1914–1918.

U saradnji sa Zajednicom Crnogoraca u Albaniji Matica crnogorska je obilježila godišnjicu stradanja crnogorskih dobrovoljaca kod Medove. Pokrenuta je inicijativa za podizanje spomen obilježja medovskim stradalnicima na obali mjesta Šenđin.

Matica je povodom jubileja, 525 godina od štampanja Oktoiha prvoglasnika i 500 godina od štampanja prvih knjiga Božidara Vukovića Podgoričanina realizovala prigodne izložbe i tribinu.

Da Crnogorsko ćirilsko štamparstvo predstavlja istinski doprinos evropskoj kulturi pokazala je i izložba organizovana u Sofiji, na inicijativu Bugarske akademije nauka, a u sklopu obilježavanja 150 godina postojanja Bugarske akademije nauka.

Izložba „Kult Svetog Vladimira Dukljanskog“, otvorena je 3. juna u Nacionalnom muzeju Albanije u Tirani. Istog dana u manastiru blizu Elbasana koji nosi njegovo ime i u kojem se čuvaju mošti Svetog Vladimira, održana je tribina posvećena poštovanju kulta ovog svetitelja.

Matica je, u saradnji sa Filozofskim fakultetom i Centrom za geopolitiku, organizovala naučni skup „Crna Gora tri decenije nakon rušenja Berlinskog zida – od AB revolucije do NATO-a“.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније