Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

15. 02. 2020. 15:42 >> 15:43

DAN BORBE PROTIV KARCINOMA

Podrška kampanjom "Borim se i živim"

Nevladina udruženja "Zagrli srcem Martin i Andrija" iz Bijelog Polja i "Inek" iz Podgorice organizovali su danas na gradskom trgu u Bijelom Polju skup sa ciljem podizanja svijesti i razbijanja predrasuda o teškim bolestima, pod sloganom "Borim se i živim".

Udruženje "Zagrli srcem Martin i Andrija" prvo je udruženje koje je osnovano na sjeveru sa ciljem pružanja podrške djeci oboljeloj od karcinoma i njihovim roditeljima, te djeci koja su se izliječila i roditeljima djece koja su izgubila bitku sa teškom bolešću.

"Ove godine međunarodni dan djece oboljele od karcinoma obilježavamo pod sloganom "Borim se i živim", jer je najvažniji zadatak zdravstvenih radnika i šire društvene zajednice edukacija djece i adolenscenata i njihovih roditelja u pogledu prevencije i prepoznavanja simptoma malignih bolesti", poručila je jedna od osnivača Udruženja "Zagrli srcem Martin i Andrija", Ivana Šćekić.

Ona je dodala da joj je drago što su mnogi sugrađani njihovo udruženje prepoznali kao tim od povjerenja, izražavajući radost što može da uputi pozov svima koji to žele da se pridruže udruženju u realizaciji projektata i podrže aktivno njegov rad, jer, kako je kazala, tada će biti svi pobjednici.

"Danas smo u Bijelom Polju, Podgorici i Danilovgradu živi dokaz da ova ranjiva populacija nije sama. Situacija je jako teška za sve nas, a posebno za roditelje koji imaju bolesnu djecu, kao i za one roditelje čija djeca, nažalost, nijesu više među nama. Ovdje smo da zajedno damo ohrabrenje, snagu, volju i pomognemo djeci koja se liječe od malignih bolesti i podršku njihovim roditeljima",istakla je Šćekić, majka mladog talentovanog košarkaša Martina koji je, nažalost, izgubio svoju najvažniju bitku.

Potpresjednik Opštine Ernad Suljević, je naglasio da će se lokalna uprava odazvati svakoj akciji koja ima za cilj doprinos pobiljšanju zdrastvene zaštite građana.

"Bolest koja je jedan od razloga zbog koje smo se danas okupili zahtijeva dugo i iscrpno liječenje, ali joj danas želimo svi poslati poruku da ćemo je udruženim snagam svaki put pobijediti", saopštio je Suljević.

Opština Bijelo Polje, kazao je, u kontinuitetu ulaže u stvaranje uslova za liječenje ne samo od raka, već i svih drugih bolesti koje ugrožavaju živote građana.

Direktorica Centra za kulturu Vesna Minić je istakla da je važno biti iskren, u vezi problema koji postoji. Ne treba se pretvarati da problem ne postoji, ne treba ga vidjeti gorim nego što jeste.

David Danilović obolio je u svojoj šestoj godini od karcinoma, ali je uz pomoć ljekara i Boga uspio da pobijedi opaku bolest, kaže njegova majka Milena.

"Sada se osjećam ponosno i srećnom i poručujem roditeljima i djeci koja se bore sa ovom bolešću da nikada ne odustaju, koliko god da je teško. Do pobjede se dolazi samo borbom i upornošću", kaže Milena.

Međunarodni dan djece oboljele od raka predstavlja globalnu kampanju koja služi podizanju svijesti o problemima sa kojima se suočavaju djeca i adolescenti oboljeli od malignih bolesti.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније