Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

09. 03. 2020. 18:41 >> 18:50

KODIRANJE

OŠ "Ratko Žarić" pobjednik takmičenja

Na četvrtom po redu takmičenju iz kodiranja, na mikro:bit uređajima, pobjedu je odnio tim OŠ "Ratko Žarić" iz Nikšić.

Iz Britanskog savjeta podsjećaju da je takmičenje organizovano u sklopu programa "Škole za 21. vijek" koji u Crnoj Gori implementiraju u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, a koje finansira britanska vlada.

Škole iz drugog od pet ciklusa obuka bile su pozvane da predaju svoje radove u digitalnom formatu, nakon čega je stručni žiri pozvao 9 najboljih timova da svoje radove predstave uživo na takmičenju u Nikšiću. Tema takmičenja je bila da se pruži odgovor na neki od ciljeva održivog razvoja koje su definisale Ujedinjene nacije.

"Tek kada djecu naučimo da znanje, koje ste im vi prenijeli, oni umiju da iskoriste u svakodnevnom životu, tek tada možemo govoriti o uspješnosti jednog obrazovnog sistema", kazala je ispred Ministarstva prosvjete Arijana Nikolić Vučinić, generalna direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje.

Pobjednički projekat zove se „Pakont“ a kreirali su ga učenici Luka Masulović i Lana Bigović, pod nadzorom nastavnica Sonja Mićunović i Nikolina Vujošević.

Projekat za cilj ima rješavanje problema plastičnog otpada uz pomoć mikro:bit računara. Pakont je zapravo pametni kontejner u koji treba ubaciti plastičnu ambalažu kako bi korisnici dobili žeton, koji bi koristili prilikom kupovine proizvoda koji su upakovani u ambalažu od materijala koji mogu da se recikliraju i ne otpuštaju štetne hemikalije kako bi ostvarili popust ili neke druge benefite.

"Jako smo zadovoljni. Naš projekat zahtjeva dosta truda i rada, jer nije bilo puno sredstava, te smo zadovoljni da smo s onim što smo imali uspeli da napravimo ovakav uspjeh", kazali su pobjednici, nakon takmičenja.

Drugo mjesto osvojili su učenici osnovne škole "Milosav Koljensić", Danilovgrad, Verica Jovanović i Kristina Katanić, sa mentorom Vedranom Vukćevićem, dok su treće mjesto osvojili učenici osnovne škole "Olga Golović" iz Nikšića, Aleksa Radulović i Dušan Ćurić, pod mentorstvom Radoje Stanić.

Dodjeli nagrada prisustvovala je i britanska ambasadorka u Crnoj Gori Alison Kemp.

Ambasadorka je u svom govoru prilikom dodjele nagrada rekla koliko je oduševljena jer su učenici izuzetno uspješno primijenili kritičko mišljenje i rješavanje problema u svojim projektima.

Dobitnici prva dva mjesta na nacionalnom takmičenju u kodiranju će imati priliku da učestvuju na regionalnom takmičenju koje će se održati u toku godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније