Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

16. 10. 2020. 07:41 >> 07:41

ČIRGIĆ

Najčešće prikupljaju novac za eksperimentalna liječenja

Organizacije koje kroz humanitarne akcije prikupljaju novac za liječenje crnogorskih državljana, uz apel za pomoć trebale bi da naglase razloge zbog kojih se ide na pokretanje akcije, jer se u najvećem broju slučajeva radi o eksperimentalnom liječenju. U suprotnom, stiče se utisak da država nije spremna da pomogne ili da nema sredstava, što nije tačno, kazao je za Pobjedu direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić.

Iz te ustanove su se oglasili prije nekoliko dana i u saopšenju su naveli da se sve češće građani obraćaju medijima i traže novac za liječenje van naše zemlje, a da prije toga nijesu prošli zakonsku propisanu proceduru, niti su se obratili Fondu.

Procedura

Čirgić je juče za Pobjedu poručio da nijedno liječenje koje je predložio konzilijum ljekara Kliničkog centra Crne Gore nije odbijeno, te da je ustanova kojom on rukovodi obezbijedila sredstva bez obzira na to koja je suma u pitanju i na koji se medicinski centar pacijent upućuje, od Azije do Amerike.

"Neka liječenja su koštala i po 300.000 do 400.000 eura i apsolutno se ne radi o iznosu, već samo o tome da u nekim situacijama nije ispoštovana procedura, odnosno zaobiđena je ili se radi o eksperimentalnom liječenju. U takvim situacijama nemamo zakonskog osnova da pomognemo", naglasio je Čirgić.

Rekao je da za liječenje u inostranstvu postoji procedura koja se mora ispoštovati.

"Svi oni koji ne mogu da se liječe u ustanovama u našem zdravstvenom sistemu upućuju se u inostranstvo po predviđenoj proceduri. Da bi neko došao u Fond, ljekari moraju da predlože upućivanje izvan Crne Gore sa jasnim obrazloženjem gdje i zašto se upućuje. Poslije toga komisija Fonda odlučuje o tome i upućuje pacijenta na liječenje van naše zemlje. Često se dešava da se zaobilazi procedura i da se direktno ide na prikupljanje humanitarne pomoći, što nije pravi put", pojasnio je Čirgić.

Istakao je da razumije sve one koji se nađu u teškoj situaciji, te da je jasno da će preduzeti sve da dobiju najbolje liječenje, samo apeluje da se ne zaobilazi Fond.

"Najčešće se posredstvom humanitarnih organizacija prikupljaju sredstva za eksperimentalna liječenja koja nijesu u skladu sa medicinskom doktrinom i zvaničnim protokolima liječenja, zbog čega Crna Gora kao ni druge države ne upućuje na taj vid liječenja", pojasnio je Čirgić.

Red poteza

"U svim ostalim situacijama kada konzilijum ljekara KCCG predloži upućivanje van Crne Gore, Fond vrlo brzo reaguje i nema čekanja na procedure kod nas", istakao je Čirgić.

Pojasnio je da Fond pokriva troškove liječenja i smještaja u bolnici, kao i putne troškove. Kada se liječe djeca, sve je obezbijeđeno i za pratioca.

"Ne obezbjeđujemo troškove smještaja van bolnice i boravka u nekoj zemlji inostranstva i razumljivo je, ako je planiran duži boravak ili liječenje, da se pokrene humanitarna akcija. Ali je važno naglasiti zbog čega se prikuplja novac, da li je pacijent prošao predviđenu proceduru upućivanja, da li je to zbog troškova boravka ili liječenja, jer ovako se stvara utisak da država nema sredstava za liječenje, da se liječimo SMS porukama, što nije tačno", kazao je Čirgić.

Fondacija takođe polazi od validne dokumentacije

Izvšni direktor Fondacije „Budi human“ Goran Jovanović za Pobjedu je kazao da ta organizacija pomaže isključivo djeci do 21 godinu koja imaju teška oboljenja a čije liječenje ne pokriva Fond zdravstva.

"U narednom periodu planiramo da proširimo domen pomoći. Da bi Fondacija pomogla, potrebno je ispuniti uslov da liječenje ne pokriva Fond za zdravstvo, pa roditelji dostavljaju dokumentaciju i prijedlog gdje dijete treba da se liječi. Zatim, ljekarska komisija Fondacije koja ima tri člana pregleda dokumentaciju i odlučuje da li se predloženi vid liječenja može pomoći. Ukoliko je odgovor komisije pozitivan, prelazimo na ključnu etapu rada - prikupljanje sredstava. Tada koristimo različite kanala informisanja kako bi javnost afirmisali da se uključi u naše akcije", naveo je Jovanović.

Kazao je da se eksperimentalnom liječenju pribjegava kada dijete vodi bitku sa vremenom, uprkos tome što takav vid liječenja nije u potpunosti testiran.

"Fondacija podržava te mališane i trudimo se da im obezbijedimo drugu šansu za srećno i bezbrižno djetinjstvo. To svako od njih i zaslužuje. Do sada smo pomogli 25 mališana. Neki od njih su se liječili eksperimentalno, a neki regularnom procedurom",naveo je Jovanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније