Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 12. 2020. 16:00 >> 16:05
1

ZA 11 MJESECI

Sa granice vraćeno 1.160 tona hrane

U prvih 11 mjeseci ove godine zaposleni u Upravi za bezbjednost hrane vratili su s granice 144 pošiljke, odnosno 1.160 tona hrane.

Inpektori Uprave za bezbjednost hrane u oktobru su zabranili uvoz 20.000 kilograma limuna zbog povećane količine pesticida u odnosu na dozvoljenu. Ta količina zapavo je samo mali dio hrane koja se se svakog mjeseca vrati sa carine ili ukoliko inpekcije procijene da je potrebno uništi. Prema izvještaju samo u oktobru zbog neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima spriječeno je stavljanje na naše tržište ukupno 68.716 kilograma proizvoda. Ova godina, iako je protekla u znaku pandemije ne zaostaje za prethodnom po nerealizovanom uvozu.

"Decembra vratili smo 144 pošiljke dnosno 1.160 tona hrane što je veliki broj, a što nam govori da i dalje postoji veliki rizik od uvoza voća i povrća sa povećanom količinom pesticida", kazala je pomoćnica direktorice Uprave za bezjednost hrane Biljana Blečić.

Blečić tvrdi da se i prije uvoza vodi računa o zemlji porijekla i prati proizvođač, pa se nekada djeluje preventivno, na osnovu iskustva. Pored toga na terenu su inpektori koji vrše odookativnu provjeru a ukoliko posumnjaju na loš kvalitet uzorak se šalje na ispitivanje

"Inpektor čeka rezultate analize i s kladu s njima može pustiti robu u promet, vratiti je proizvođači ili u o0dređenim slučajevima uništiti pošiljku", dodala je Blečić.

U Upravi kažu da su testirane velike količine i da su zadovoljni kvalitetom proizvoda naših proivođača

Isporučiocima je u oktobru vraćeno i 4.710 kilograma mliječnih proizvoda jer je utvrđeno da nijesu ispunili uslove pri transportu a u Upravi rade na tome da deklaraciuje ovih prozvoda sadrže sve informacije o porijeklu i sadžaju.

Dragana Ralević, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније