Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 11. 2013. 20:35 >> 21:10
3

ĐUKANOVIĆ O VELIKANU

Ne slavimo Njegoša da bismo provocirali

Istorija i Njegoš učinili su Crnu Goru slavnom, ali tendenciozna i dnevnopolitička i politikantska tumačenja njegovog djela, sa raznih strana i sa različitim predznakom, često su, kao i danas, bila i veliko opterećenje, poručio je premijer Milo Đukanović.

Đukanović je na Svečanoj akademiji koju organizuju Koordinacioni odbor za obilježavanje proslave 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša i Opština Berane, kazao da proslava Njegoševog jubileja ponovo podstiče tendenciozne i neutemeljene optužbe na račun velikog pjesnika i navodnog genocidnog karaktera njegovog djela.

"Mi ne slavimo Njegoša da bismo bilo koga provocirali ili vrijeđali. Mi slavimo njegovo djelo kao vrhunac pjesničko-filozofske misli, i duha jednog naroda i jedne epohe, ponosni na multietnički sklad savremene Crne Gore“, poručio je premijer.

On je kazao da je Njegoševo djelo najveći trijumf genijalnog uma koji je postignut na prostoru Crne Gore.

"Takvim pristupom i odnosom prema Njegošu Crna Gora obilježava početak trećeg vijeka njegove besmrtnosti. Okrenimo se svi našoj Crnoj Gori i velikim ciljevima u bliskoj budućnosti. Veliku istoriju već imamo", poručio je Đukanović.

 Premijer Đukanović je na otvaranju akademija kazao da je naša dužnost da prepoznamo zahtjev ovog vremena da na izazove pružimo valjane odgovore, u čemu će nam pomoći i djelo Petra II.

Đukanović u svom govoru još jednom ukazao na Njegoševu veličinu genijalnost i svestrani značaj za Crnu Goru. Premijer je na svačenoj akademiji rekao da veliku istoriju već imamo i da treba da se okrenemo našoj Crnoj Gori i velikim ciljevima u bliskoj budućnosti.

"Svjesni velikog i složenog istorijskog nasljeđa, mi danas veoma odgovorno promišljamo strategiju državne politike za 21. vijek. Naša je dužnost da prepoznamo zahtjeve ovoga vremena, i da na izazove koje nam ono nameće pružimo valjane odgovore. Za traženje tih odgovora biće nam od velike koristi i sve što znamo o Njegoševom vremenu, i o Njegoševom djelu", poručio je Đukanović u govoru.

Prema njegovim riječima, apsurdno je i politički cinično kada se danas pojedine političke grupacije predstavljaju kao izvorni pobornici tradicije petrovićevske Crne Gore, "a ogorčeni su protivnici njihovog najvećeg dostignuća – nezavisne crnogorske države".

"Ne može sebe neko smatrati Njegoševim sljedbenikom, a istovremeno biti protivnikom države kojom je i Njegoš nekada vladao. I danas, kao i tada, svoj identitet i politička uvjerenje možemo definisati na različite načine, ali država Crna Gora je iznad svih naših identitetskih opredjeljenja i razlika", smatra Đukanović.



 Današnja Crna Gora, naveo je, koja je u pregovaračkom procesu za članstvo u EU, i na pragu NATO, uvažena kao susjed i partner u međunarodnoj zajednici, gradi svoj moderni profil na različitostima – od kulturoloških i identitetskih do političkih.

"To je ideal Crne Gore i Njegoševog i našeg vremena, kao i čitave epohe dinastije Petrović Njegoš. Ona može ostati stabilna i dostići mogući željeni nivo ekonomske i demokratske razvijenosti samo ukoliko i ubuduće multietničnost bude jedna od najčasnijih i najprepoznatljivijih zastava savremene Crne Gore“, rekao je Đukanović.

Skup u Beranama je jedna od četiri svečanosti koja se organizuje na najvišem državnom nivou, a povodom 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

 



Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније