Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 04. 2021. 15:55 >> 18:24
2

ŠIPČIĆ

Položaj studenata na nezavidnom nivou

Iz Studentskog parlamenta ocjenjuju da položaj studenata nije na zavidnom nivou, a kao glavne probleme ističu kvalitet obrazovanja, hiperprodukciju diploma i lošu infrastrukturu na fakultetima. Da crnogorski studenti moraju biti aktivniji u osvajanju sopstvenih prava, kao i boljih uslova za kreiranje svoje budućnosti, poručeno je i iz Centra za građansko obrazovanje.

Osim učenja od kuće koje je doveo u pitanje kvalitet obrazovanja, Studentski parlamet ukazuje na probleme koje muče studente i iz ranijeg perioda.

“To su infrastruktura na fakultetima, sama stručna praksa koja se nije sprovodila, hiperprodukcija diploma koja je uzela maha, rangiranje fakulteta i tu su svakako i sam kvalitet nastave na Univerzitetu Crne Gore. Nedostatak je izostanak fitbeka od kolega i profesora i drustvene interakcije, a prednost usteda vremena i mogućnost da se nastava prati i od kuće”, kazao je predstavnik Studentskog parlamenta Aleksandar Šipčić.

Ipak ono što karakteriše crnogorsku studentsku populaciju je odsustvo bilo kakve inicijative u borbi za bolji društveni položaj. 

 “Umjesto da se koristi potencijal, u Crnoj Gori imamo situaciju da su se studenti izgubili između dekora i stvarnosti oslanjajući se na svoju mladost da će sama doprinijeti nekom razvoju što je nemoguće”, kazala je Snežana  Kaluđerović iz Centra za građansko obrazovanje.

Studentska pasivnost samo je došla do izražaja u vrijeme pandemije kovid 19 jer se rad na fakultetima nije percipirao kao jednako važan kao u osnovnim i srednjim školama.   

Preopterecenost studenata nastavnim jedinicama neizvedenim koje u praksi i niska prolaznost dodatno je intezivirala nedostatak inovativnosti, zastarjelih stručnih literatura, laboratorija, nedosljedno sprovođenje stručne nastave”, kazala je Kaluđerović.

 Studenti treba da znaju prava i da se glasno bore za njih, moraju biti smjeli i aktivni, i kreirati zivot kako žele i zasluzuju, jer samo tako mogu pomjerati granice vlastitog razvoja.

Marija Radulović, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније