Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 05. 2021. 09:34 >> 11:17
1

DJEČAK UJEDINIO CG

Pet godina od smrti Ognjena Rakočevića

Pet godina je od smrti autističnog dječaka Ognjena Rakočevića, čiji je nestanak ujedinio cijelu Crnu Goru.

Kako su podsjetili u Fondaciji "Ognjen Rakočević", u noći između 3. i 4. maja 2016. godine, jedanaestogodišnji plavokosi dječak bosonog se iskrao iz kuće, i otrčao ka hladnoj Morači.

"Od tog trena za njim su tragali roditelji, rođaci, komšije, policija, vojska, vatrogasci, ronioci, više hiljada građana, u najvećoj potrazi za jednim nestalim licem u Crnoj Gori. Nade da se negdje sakrio ugašene su dvanaestog dana kada je njegovo tijelo pronađeno na ušću Morače u Skadarsko jezero, u mjestu Manastirski Vrbiš. Nekoliko godina ranije Ognjen je gotovo fotografski nacrtao mjesto na kojem je pronađen, a njegov crtež je putem britanskih medija Dejli mejl i Miror, obišao cio svijet", navode u saopštenju.

Njegova majka Valentina Rakočević osnovala je fondaciju koja pruža podršku i pomoć djeci sa autizmom, a u martu 2018. godine otvoren je Centar za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju koji nosi ime "Ognjen Rakočević".

Ognjenov otac Branko Rakočević je istakao da je zahvaljujući Ognjenovoj misiji na Zemlji, otvoren i Centar za autizam u kojem njegovi maleni drugari dobijaju medicinsku pomoć i njegu, a kroz čije ime živi i on, a i ona veličanstvena priča o dvanaest dana maja 2016. godine, kada je Crna Gora, kako je kazao, pokazala dotad neviđenu ljubav i solidarnost.

"Hronična besparica i nedostatak stručnog kadra, predstavljaju veliki problem ne samo za funkcionisanje tog centra, već i cijele države. Na petogodišnjicu Ognjenovog odlaska u vječnost, akcenat bih stavio na nepostojanje registra osoba sa autizmom.

Autizam nije moderan fenomen - doktori već tridesetak godina pacijentima daju dijagnozu pervazivnog razvojnog poremećaja. Pod šifrom "F 84" obuhvaćeni su različiti poremećaji koji se nalaze na spektru autizma. Tačan broj osoba sa autizmom u Crnoj Gori, nažalost, nije poznat. Zvanične institucije i udruženja roditelja pominju cifru od nekoliko stotina. Međutim, na osnovu svjetske statistike, smatra se da jedna osoba na 68 ljudi boluje od autizma, i da jedan odsto stanovništva svake zemlje ima autizam", kazao je Rakočević.

Crna Gora još bez registra djece sa autizmom 

Kako je istakao, precizan broj osoba sa autizmom je polazna tačka za strategiju koja bi odredila na koji način država treba da odgovori na njihove potrebe i na koji način treba da zaštiti njihova prava.

"Stoga hitno treba sačiniti registar osoba sa poremećajem iz autističnog spektra, a pogotovo što je to zakonska obaveza resornog ministarstva zdravlja", naglašava Rakočević.

Zapisao je zašto taj posao još nije urađen. Kako je kazao, nije 1948. godina kada su roditelji zbog stigmatizacije skrivali svoju bolešljivu djecu od očiju javnosti.

"Danas svako dijete ima svog izabranog doktora i svoj zdravstveni karton u papirnoj i u elektronskoj formi, tako da se, maltene, jednim 'klikom' može doći do vrlo preciznog podatka o broju osoba sa autizmom. Zato tražim da Ministarstvo zdravlja sačini pomenuti registar bez odlaganja, jer ukoliko to ne učini odmah, onda ima osnova za sumnju da se time želi opravdati nedovoljan angažman države u rješavanju ovog pitanja, i da se želi sakriti od javnosti činjenica da je autizam jedna od najvećih pošasti i nepoznanica dvadesetog i dvadesetprvog vijeka. Ipak, nadu u pogledu rješavanja ovog i mnogih drugih otvorenih pitanja daje nedavna posjeta vicepremijera Dritana Abazovića sa saradnicima Centru za autizam", kazao je Rakočević.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније